Complexul Energetic Oltenia, dispus să dea un milion de euro pe un plan de restructurare

Data publicării:
complexul energetic oltenia facebook ceo oltenia 18 07 2015-1

Consultanţa de un milion de euro pe care vrea să o cumpere Complexul Energetic Oltenia este mărunţiş pe lângă banii pe care i-a încasat şi i-a pierdut uriaşa companie de stat. Numai ecologizarea şi retehnologizarea Complexului a costat un miliard de euro. Au fost investiţii care nu s-au văzut şi în rezultatele financiare.

Anul trecut, Complexul Energetic Oltenia a înregistrat pierderi de peste 150 de milioane de euro, iar datoriile au ajuns la 195 de milioane de euro.

Conducerea pare depăşită de situaţie şi cere ajutorul firmei private de consultanţă pe care o va contracta printr-o licitaţie care ar putea fi aprobată luna viitoare. Consultanţii vor trebui să întocmească un plan de restructurare financiară care să aibă în vedere şi importanţa strategică a Complexului Energetic Oltenia. S-a ajuns la contractarea unor experţi externi în condiţiile în care, oficial, Complexul deja are un manager privat: pe Laurenţiu Ciurel, care a învins aproape 200 de contracandidaţi la selecţia pentru postul pe care îl ocupă acum.

În realitate însă, Laurenţiu Ciurel a avut un periplu scurt în mediul privat. Şi-a câştigat mare parte din experienţă în companiile de stat, cu mult înaintea reorganizării lor în Complexele Energetice actuale, care s-au dovedit ineficiente.

Eficienţa a fost influenţată de nenumăratele contracte păguboase încheiate de-a lungul anilor.

Cel mai recent a fost cel semnat cu BVA Coal, o firmă de apartament din Constanţa care şi-a asumat rolul de intermediar între Complexul Energetic Oltenia şi cumpărătorii de cărbune şi Serbia. Până la urmă, contractul a fost reziliat, însă, după calculele Curţii de Conturi, Complexul Energetic a fost prejudiciat cu două milioane de euro. Cu aceşti bani, ar fi putut cumpăra nu unul, ci două contracte de consultanţă.

O parte din prejudiciu ar fi fost provocat de faptul că intermediarul a depus garanţii fără acoperire, pe care Complexul Energetic Oltenia nu le-a mai putut executa. Reprezentanţii companiei intermediare spun că de fapt Complexul este cel care nu şi-a respectat condiţiile contractuale. Disputa va continua în instanţă, ceea ce va însemna cheltuieli în plus pentru Complexul Energetic Oltenia. Îşi va putea recupera totuşi banii dacă va câştiga procesul.

Consultanţii care vor fi angajaţi în perioada următoare vor trebui să înveţe Complexul Energetic Oltenia să îşi aleagă mai bine colaboratorii. Sau să renunţe definitiv la ei şi să lucreze direct cu clienţii. Complexul a trecut deja printr-o restructurare de personal. 2000 de angajaţi au fost disponibilizaţi. Au mai rămas totuşi 15.000.

Compania de stat are 12 grupuri energetice, cu o putere instalată totală de 3.600 de megawaţi, din care funcţionali sunt doar 3.000 de megawaţi. Cu ajutorul consultanţilor, Complexul Energetic va decide dacă va trebui să renunţe la unele grupuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri