Exclusiv Ministrul Adrian Câciu anunță că funcționarii nu vor mai avea dreptul să dea consultanță

Data actualizării: Data publicării:
adrian caciu
Adrian Câciu spune că 95% din personalul MIPE este profesionist, cel mai bun din România. FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a declarat vineri seară, la Digi24, în cadrul emisiunii „LIVE”, prezentată de Alexandru Rotaru și Robert Kiss, referitor la funcționarul MIPE, care a dat consultanţă în privat, că vrea să schimbe legislația, pentru că astfel de lucruri se întâmplă în România fiindcă este prea permisivă. Astfel, ministrul a anunțat că funcționarii nu vor mai avea dreptul să dea consultanță. El a mai adăugat că 95% din personalul Ministerului este profesionist, cel mai bun din România.

„Nu mai este subaltern. Nu mi-a cerut consultanță. Eu intenționez să schimb legislația. Aceste lucruri se întâmplă în România pentru că e prea permisivă. Trebuie schimbată. Nu se prevede nicăieri în legislație ca funcționarii publici să nu poată să dețină părți sociale sau să fie administrator la companii care dau consultanță. Nu exista această interdicție. Nu discutăm de o clauză de neconcurență”, a explicat ministrul, la Digi24.

Întrebat dacă a fost făcut un audit, Câciu a explicat că s-a demarat o anchetă și că sunt și alte instituții care verifică mai multe aspecte.

„Nu vreau să mai stăm doar să constatăm, că e plină România de constatări. Stăm, constatăm, vine DNA-ul, ridică pe cineva, constatăm un caz, ne oripilăm cu toții, ne indignăm. Noi nu înțelegem că legislația trebuie întărită și anumite chestiuni trebuie făcute așa cum trebuie, pentru că până la urmă este o morală civică”, a mai spus el.

De asemenea, ministrul a mai adăugat că în prima ședință de Guvern va avea un act normativ pentru acest lucru.

„Vreau să împing lucrurile, să nu fie vorba numai de consultanță pe fonduri europene, ci și pe fonduri guvernamentale, pentru că atunci când faci parte dintr-un aparat de stat se poate presupune că ai acces la o serie de date sau poate influențezi anumite situații. E bine să prevenim, să nu se ajungă acolo. E ca și borcanul cu miere, te poți îngrășa dacă îl lași pe masă”, a mai declarat Câciu.

Totodată, el a explicat că „95% din personalul MIPE este profesionist, cel mai bun personal din România”.

„Ca și la Finanțe. Am avut 17 cazuri care au pățit-o rău, au plecat la DNA, dar și acolo 95% din personal este bun, calificat, profesionist. Din păcate, se întâmplă astfel de situații și se aruncă o anatemă pe toată munca, nu a oamenilor, ci a instituțiilor statului român și e frustrant”, a conchis Adrian Câciu.

Contracte de 500.000 de euro, încheiate într-o singură zi de un consilier al MIPE

Contracte de 18 milioane de euro au fost încheiate în doar câteva zile, multe dintre ele pe servicii de consultanță, potrivit Europa Liberă. Printre miile de contracte încheiate s-a remarcat un campion - angajat al statului, chiar consilier la Ministerul Fondurilor Europene. A reușit într-o singură zi să încheie contracte de 500.000 de euro cu mai multe primării din țară.

În 2022, într-o săptămână s-au încheiat contracte de 3,4 milioane de euro, iar anul acesta, în aceeași perioadă, s-au încheiat 18 milioane de euro contracte pentru astfel de achiziții.

„Campionul” acestor contracte de consultanță este un angajat al statului. El a câștigat într-o singură zi contracte de 500.000 de euro. În toată săptămâna analizată de colegii de la Europa Liberă a încheiat contracte în total de 715.000 euro. Este vorba de Bogdan Dragoș Marinescu, consilierul superior la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Acesta are de-a face în timpul orelor de program de la stat cu proiecte europene, iar seara sau poate chiar și în timpul programului de la Minister oferă și consultanță primăriilor pentru proiecte care țin cumva și ele tot de fonduri europene.

Firma aceasta a fost înființată în 2019, în 2022 nu avea nici măcar un angajat. El este patronul acestei firme.

Și primarii care au încheiat aceste contracte spun că nici lor nu le-a recomandat nimeni pe domnul consilier. Consilierul a trimis oferte, primarii au spus că ar avea nevoie și au apelat la serviciile domniei sale.

Întregul dialog cu ministrul Adrian Câciu, în materialul VIDEO.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri