Consecința modificărilor programului Prima casă: Se ieftinesc locuințele

Data actualizării: Data publicării:
blocuri cartier case bucuresti imobiliar sursa foto digi24
Foto: Digi24

Noua variantă a programului Prima casă va duce la ieftinirea locuințelor. Analiștii spun că modificările îl vor face să devină cu adevărat un program social.

În acest moment, 80% din credite sunt contractate prin programul Prima Casă. Analiștii spun că din această cauză piața imobiliară este distorsionată.

După modificările aduse de Guvern, volumul creditelor contractate prin acest program o să scadă cu cel puțin 30-40%, ceea ce ar urma să ducă și la o scădere a prețului locuințelor, în condițiile în care în ultimele 12 luni oferta a crescut cu 12 procente, potrivit datelor INS, iar cererea a scăzut cu 23%, cum reiese din cifrele Agenției Naționale de Cadastru.

De altfel, Banca Națională a României a confirmat deja scăderea cu 10 procente a creditelor imobiliare în primul semestru din acest an, după plafonarea gradului de îndatorare la 40% începând cu 1 ianuarie 2019.

În perioada ianuarie 2014 - iunie 2018, prețul mediu a crescut cu 41%, cel mai mult din Uniunea Europeană, de două ori mai accelerat decât creșterea costurilor.

Potrivit noului program O familie, o casă veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei. Suma crește doar în cazul în care familia are unul sau mai mulți copii, astfel că la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu vor depăși valoarea de 7.000 lei.

Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 euro, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri