Sari la conținut

CNAIR menține neschimbate tarifele la podul Giurgiu. Cele în euro

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat miercuri că, pentru anul 2018, tarifele exprimate în euro pentru utilizarea podului peste Dunăre, în sensul Giurgiu – Ruse, rămân neschimbate.

Scumpirea, relatată marți în premieră de Digi24.ro, ar fi cauzată de actualizarea leului și dolarului la rate de schimb de 4,5993 lei/euro şi 1,1806 dolari/euro.

”Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere precizează că aceste tarife sunt exprimate în euro şi sunt actualizate anual în funcţie de cursul monedei euro, valabil pentru prima zi a lunii octombrie a anului în curs comunicat de Banca Centrală Europeană şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”, se arată în comunicat.

Astfel pentru anul în curs taxa ar fi trebuit să aibă un nivel de 13,34 lei, peste nivelul perceput de 13 lei, iar pentru anul vitor ar trebui să fie 13,76 lei, sub cel propus de 14 lei.

Acest curs este aplicat începând cu 1 ianuarie 2018, iar în prezent proiectul de ordin al ministrului transporturilor pentru aprobarea unor tarife aplicate de CNAIR se află pe circuitul de avizare, potrivit companiei.

Totodată, CNAIR a anunţat că modificările propuse în prezentul proiect de ordin al ministrului transporturilor nu se referă la nivelul tarifelor, ci la exceptarea de la plată a unor categorii de transporturi. Cu toate acestea, cum am arătat, proiectul prevede un tarif in creștere cu un leu pentru podul de la Giurgiu.

Astfel, se actualizează excepţiile de la plata tarifelor pentru transporturile efectuate de către şi în interesul forţelor militare, în baza acordurilor la care România este parte. Totodată, se reconsideră unele categorii de vehicule exceptate de la plata tarifelor şi se reformulează unele paragrafe pentru o mai bună claritate a textului.

”Se introduce o nouă excepţie de la plata tarifelor de trecere pentru utilizarea podului peste Dunăre în sensul Giurgiu-Ruse pentru autoturismele deţinute în proprietate sau, după caz, folosite în baza unui drept legal, de riverani”, se arată în comunicat.