Video Spaniolii se plâng că mierea importată din România ar fi de fapt chinezească

Data actualizării: Data publicării:
un barbat tine in mana un borcan cu miere in supermarket
Spaniolii acuză că mierea importată din România e amestecatî cu miere din China Foto: Guliver/GettyImages

Mierea românească importată în magazinele din Spania ar fi de fapt chinezească. Acuzația este făcută de o asociație a fermierilor din statul iberic. Miza ar fi una financiară: amestecul mierii românești cu una mai ieftină crește profitul producătorilor. Acest lucru nu este ilegal, potrivit legislației europene, dar trebuie specificat pe etichetă. 

Anul acesta, 4.000 de tone de miere din România au ajuns pe rafturile magazinelor din Spania. Însă se pare că produsul nu a fost unul sută la sută românesc, ci amestecat cu miere din China, care are un preț cu 40 la sută mai mic decât cel al mierii românești. Asta a pornit un scandal cu implicații financiare în Spania, însă producătorii români spun că acest amestec nu se face atât de ușor.  

„Cunosc toate firmele procesatoare din România, lucrez pe piață de 30 de ani, știu ce însemnaă amestecarea mierii. Îți trebuie utilaje de procesare. Nu se amestecă nici de la doi apicultori mierea foarte ușor fără să ai o temperatură de 25 de grade. Din punct de vedere financiar, nu este rentabil”, susține Victor Mateș, producător de miere.

Producătorii ar profita de existenţa unei portiţe legislative potrivit căreia amestecul de produse nu este ilegal. Dacă mai mult de 50 la sută din greutatea amestecului final este din ţara noastră, pe etichetă poate fi trecută „origine România”. Acest amestec poate fi apoi re-amestecat, pe acelaşi principiu.   

„Un cumpărător, dacă îți solicită amestec de miere, îl faci și vinzi ca amestec de miere, iar pe factură specifici asta. Nu este ilegal de a face un cupaj, ilegal ar fi să vă dau altceva decât ați soclitat sau părțile au convenit. Este extrem de simplu de depistat un amestec de miere. Sunt teste de laborator și se identifică componența”, explică Dumitru Rășcanu, președinte al Asociației Procesatorilor și Exportatorilor de Miere de Albine din România.

Gustul mierii nu ar fi foarte afectat după amestec, susțin apicultorii. 

„Este foarte dificil să îți dai seama olfactiv de calitatea mierii. Legislația are o vină foarte mare, fiindcă procesatorii și cei care ambalează mierea nu sunt obligați să pună exact procentul de amestecare. Consumatorul trebuie informat despre ce consumă”, este opinia apicultorului Mihaly Laszlo Arpad.

România se află printre cei mai importanți producători de miere de albine din Uniunea Europeană, cu aproape 25 de mii de tone pe an.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri