Cum se circulă cu metroul? În vagoane au apărut marcaje de distanțare fizică. Lucian Bode: Vineri au fost 140.000 de călători

Data actualizării: Data publicării:
marcaje distanta metrou
Foto: captură TV

Fluxul de călători de la metrou a crescut semnificativ față de săptămâna trecută, odată cu introducerea primelor măsuri de relaxare. La metrou, polițiștii și jandarmii au grijă ca toți călătorii să poarte mască de protecție. Cei care se abat de la reguli sunt sancționați.

Bianca Firezar, reporter Digi24:  „Noi ne aflăm în stația de metrou Unirii și din ce am văzut pană acum, toată lumea, cu foarte puține excepții, poartă mască. Cred că că am văzut de dimineată doar câteva persoane care nu au purtat mască, dar au fost atentionațe de polițiști și de cei care au grijă ca aici să fie respectate regulile. Trebuie să purtăm neapărat mască atunci când intrăm în subteran”

Nu doar angajați Metrorex și poliția locală, ci și jandarmeria și poliția se află în stații pentru a se asigura că pasagerii poartă mască. Oamenii legii i-au taxat pe cei care au încălcat regulile.

„Domnul va fi sancționat pentru că nu purta mască de protecție asupra lui, conform legii 55 din 2020”, explică un polițist.

Unii au încălcat legea chiar involuntar, nefiind obișnuiți cu purtatul măștii.

„Trebuie să fim foarte responsabili să le păstrăm aceste reguli. Dacă nu, va fi mai rău. Aceasta e situația”, spune un bărbat a cărui mască stă...sub bărbie.

Cei mai mulți au respectat regulile.

„La metrou, da. Se respectă, pentru că autoritățile așa ne-au spus că așa trebuie să facem și oamenii sunt aici ca să ne îndrume”, spune o tânără. „În schimb, la RATB am văzut și oameni fără mască și care nu păstrau destul de mult distanța socială”, adaugă ea.

„Mi se pare o regulă bună. Trebuie să respectăm cu toții, mai ales dacă avem copii, bunici în casă”, spune o altă femeie.

marcaj distanta metrou
Foto: captură TV

Și în vagoane au fost puse marcaje pe scaune și pe jos. Acestea ar trebui să îi ajute pe călători să păstreze distanța de 1, 5 metri.

„Din acest punct de vedere, organizarea este aşa cum trebuie să fie o organizare în condiţii de criză şi de siguranţă sanitară pentru cei care aleg să circule cu transportul în comun”, a apreciat ministrul transporturilor, Lucian Bode, luni seara, la Digi24.

El a precizat că toate trenurile Metrorex sunt în circulaţie, respectiv 57, iar timpii de aşteptare variază între 2 minute, până la 7-8 minute, maximum 10.

Ministrul transporturilor: 140.000 de călători au mers cu metroul în prima zi a stării de alertă

Media zilnică a numărului de persoane care au circulat cu metroul în perioada stării de urgenţă s-a situat undeva la 61-63.000, comparativ cu 650.000 înainte de declanşarea crizei sanitare, iar în prima zi a stării de alertă, 140.000 de călători au apelat la acest mijloc de transport, a declarat, luni seara, ministrul transporturilor, Lucian Bode, la Digi24.

„Este de departe cel mai utilizat mod de transport”, a comentat Lucian Bode.

El a precizat că cele 134 de căi de acces în cele 53 de staţii de metrou din București au fost monitorizate de 320 de agenţi de pază, poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali, însă nu s-au înregistrat incidente, întrucât călătorii au ştiut care sunt regulile.

„Transportul în comun în Bucureşti, dar şi la nivel naţional, s-a desfăşurat pe toate modurile de transport fără incidente, cu respectarea regulilor impuse pentru operatori în primul rând, cu tot ce înseamnă distanţare, realizarea acelor culoare la aeroport, toate măsurile de siguranţă, de igienizare a spaţiilor comune. Toate aceste măsuri au fost luate de operatori, dar, ce este foarte important, călătorii au dovedit responsabilitate şi, iată, nu am avut niciun incident şi la metrou, unde 140.000 de români au circulat cu metroul pe 15 mai, nu am avut niciun incident”, a susținut ministrul.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri