De ce ține BNR rezervele de aur în străinătate. Explicațiile lui Daniel Dăianu

Data actualizării: Data publicării:
daniel daianu

Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, a comentat, la Digi24, un proiect de lege depus azi la Senat de Liviu Dragnea si Şerban Nicolae, care prevede ca 95% din aurul României să fie repatriat.

Aurul României trebuie să fie cât mai bine protejat. Rezervele României sunt plasate astfel încât ele să fie protejate și ca valoare, și fizic. Viața unei țări poate cunoaște și momente mult mai dramatice decât cele pe care ni le imaginăm după 3 decade de tranziție într-o Europă care nu a cunoscut un război mare european. Trăim vremuri care nu devin mai benigne, dimpotrivă, mai periculoase. Poți să faci cu aurul operațiuni mai mult sau mai puțin riscante, punctul meu de vedere e că e mai bine să nu faci operațiuni. Eu cred că important pentru România e să facem plasamente acolo unde avem certitudinea, pe baza unei analize geopolitice, că sunt protejate mai bine”, a spus el.

Se poate întreba: n-ar fi protejate în România? Nu aș vrea să fac un scenariu. Dacă ceea ce înseamnă NATO ar asigura aurul și pe teritoriul României, în totalitate, ai zice că s-ar putea imagina așa ceva, dar nu cred. Germania, Austria au repatriat o parte din aur, dar o parte mică în raport cu cât dețin”, a continuat Daniel Dăianu.

Nu cred că e un subiect care să inflameze spiritele, nu mi-aș face o grijă din acest punct de vedere.

Banca Angliei nu poate să facă operațiuni având drept colateral aurul de la BNR. Între băncile centrale există respect, iar Banca Angliei e o doamnă venerabilă. O delegație a BNR a fost anul trecut la Banca Angliei, avem relații foarte bune și nu numai din dorința de a fi protejate rezervele de aur”.

Potrivit proiectului de lege depus azi la Senat, BNR mai poate lăsa în băncile din afara ţării doar 5% din rezerva totală a României.

Unul din raţionamentele iniţiatorilor pentru acest proiect este că, de 10 ani România ţine o mare parte din aur în banca Angliei şi nu primeşte dobândă, ba chiar plăteşte chirie pentru a-l ţine acolo.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri