De la scandal, la retragerea de pe bursa din Tokyo: criza companiei japoneze Toshiba

Data actualizării: Data publicării:
toshiba
Toshiba are aproximativ 106.000 de angajaţi. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Toshiba va fi retrasă miercuri de la bursa din Tokyo, după o prezenţă de 74 de ani pe piaţa japoneză de capital, în urma a zece ani de revolte şi scandaluri care au dus la prăbuşirea uneia dintre cele mai mari mărci din Japonia, la o preluare şi un viitor nesigur, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Conglomeratul este retras de la bursă de un grup de investitori condus de firma cu capital privat Japan Industrial Partners (JIP), care include şi firma de servicii financiare Orix, compania de utilităţi Chubu Electric Power şi producătorul de cipuri Rohm.

Preluarea în valoare de 14 miliarde de dolari pune Toshiba în proprietate japoneză după lupte prelungite cu investitori activişti din străinătate, care au paralizat producătorul de baterii, cipuri şi echipamente nucleare şi de apărare.

Decizii strategice proaste şi ghinion

Deşi nu este clar ce formă va lua Toshiba în cele din urmă, sub noii săi proprietari, directorul general Taro Shimada, care îşi va păstra funcţia după cumpărare, se aşteaptă să se concentreze pe servicii digitale cu marjă mare.

Sprijinul JIP pentru Shimada a schimbat planul său anterior de a face echipă cu un fond susţinut de stat.

Unii oameni din industrie spun că retragerea de la bursă a Toshiba poate fi o opţiune mai bună.

„Dificultăţile Toshiba au fost cauzate în cele din urmă de o combinaţie de decizii strategice proaste şi ghinion. Sper că, prin dezinvestiri, activele şi talentul uman Toshiba să găsească noi case unde pot fi eliberate la întregul lor potenţial”, a declarat Damian Thong, şeful de cercetare pentru Japonia la Macquarie Capital Securities.

Guvernul japonez va supraveghea atent compania

Toshiba are aproximativ 106.000 de angajaţi, iar unele dintre operaţiunile sale sunt considerate critice pentru securitatea naţională.

Patru directori din partea JIP se vor alătura consiliului de administraţie, precum şi câte unul de la investitorii Orix şi Chubu Electric.

Noii echipe de management i se va alătura un consilier principal de la principalul creditor al Toshiba, Sumitomo Mitsui Financial Group.

Toshiba a început deja să se mişte, făcând echipă cu investitorul Rohm pentru a investi 2,7 miliarde de dolari în fabrici pentru a produce în comun cipuri pentru energie electrică.

Compania trebuie să iasă din afacerile cu marjă mică şi să dezvolte strategii comerciale mai puternice pentru unele dintre tehnologiile sale avansate, a spus Ulrike Schaede, profesor de afaceri japoneze la Universitatea din California, San Diego.

„Dacă managementul poate găsi o modalitate de a-i lăsa pe aceşti ingineri să se implice cu adevărat în activităţi de inovare revoluţionare, ei pot apărea ca un jucător important. Sunt o companie de deep tech”, a spus Schaede.

Cronologia problemelor Toshiba

Reuters face o cronologie a problemelor companiei japoneze, începând cu anul 2015.

2015 - Toshiba dezvăluie malpraxisuri contabile în mai multe divizii, care au implicat managementul de vârf. A fost supraevaluat profitul înainte de impozitare cu 230 de miliarde de yeni (1,59 miliarde de dolari) pe parcursul a șapte ani.

2016, decembrie - Toshiba spune că va prelua o taxă de câteva miliarde de dolari aferente unei companii de construcții de centrale nucleare pe care unitatea americană Westinghouse Electric o cumpărase cu un an mai devreme.

2017, martie - Westinghouse depune faliment la capitolul 11. Confruntat cu datorii de peste 6 miliarde de dolari legate de Westinghouse, Toshiba decide să pună la vânzare prețioasa unitate de cipuri Toshiba Memory.

2017, septembrie - Toshiba este de acord să vândă afacerea cu cipuri unui consorțiu condus de Bain Capital pentru 18 miliarde de dolari, păstrând în același timp o participație mare.

Compania este disperată să încheie tranzacția până la sfârșitul anului financiar, în martie, pentru a ajuta la îndreptarea finanțelor sale și pentru a evita o potențială delistare.

Acest lucru este pus în pericol de o dispută prelungită cu privire la vânzarea cu Western Digital Corp, partenerul său într-un joint venture cu cipuri. Evaluările antitrust sunt de așteptat să dureze luni de zile.

2017, decembrie - Toshiba asigură o injecție de numerar de 5,4 miliarde de dolari de la peste 30 de investitori din străinătate, ajutându-l să evite eliminarea de la listare, dar aducând acționari activi proeminenți, inclusiv Elliott Management, Third Point și Farallon. Disputa cu Western Digital este soluționată.

2020, ianuarie - Toshiba descoperă alte nereguli contabile la o filială deținută în totalitate.

2020, iulie - Cinci candidați pentru directori, nominalizați de acționarii activiști, sunt respinși prin vot în cadrul unei adunări generale anuale.

2020, septembrie - Toshiba dezvăluie că peste 1.000 de formulare de vot prin poștă pentru AGA au rămas nenumărate. Banca, care a numărat voturile, Sumitomo Mitsui Trust Bank, dezvăluie ulterior eșecul larg răspândit de a număra toate voturile valabile la AGA ale firmelor clienți în ultimele două decenii.

2021, martie - Acţionarii aprobă o investigaţie independentă asupra acuzaţiilor conform cărora investitorii au fost presași înaintea AGA din anul precedent.

2021, aprilie - CVC Capital Partners face o ofertă nesolicitată de 21 de miliarde de dolari pentru a transforma Toshiba în entitate privată.

O săptămână mai târziu, CEO-ul Toshiba demisionează după oferta CVC, percepută de unii din conducerea companiei ca fiind menită să-l protejeze de acționarii activiști.

Refuzarea ulterioară de către Toshiba a ofertei CVC îi înfurie pe unii acționari activiști.

2021, 10 iunie - O investigație comandată de acționari concluzionează că Toshiba a colaborat cu ministerul comerțului japonez - care vede Toshiba ca un activ strategic - pentru a împiedica investitorii de peste mări să câștige influență la adunarea acționarilor din 2020.

2021, 25 iunie - Acționarii îl destituie pe președintele consiliului de administrație Osamu Nagayama, după ce criticii acuză consiliul de administrație că nu a abordat acuzațiile conform cărora a făcut presiuni asupra investitorilor. Toshiba se angajează să efectueze o revizuire completă a activelor și să se angajeze cu potențialii investitori.

2021, noiembrie - Toshiba spune că se va împărți în trei companii, una pentru energie, una pentru infrastructură și a treia pentru a-și administra participația Kioxia.

2022, februarie - Toshiba anunță un nou plan de împărțire în două, dezactivând doar unitatea de dispozitive.

2022, 1 martie - CEO-ul Satoshi Tsunakawa demisionează. Taro Shimada, un fost director executiv al Siemens AG care s-a alăturat companiei în 2018, a fost numit CEO interimar pentru a continua cu planul de spin-off.

2022, 24 martie - Acţionarii votează împotriva planului de scindare. De asemenea, o moțiune separată susținută de acționari activiști care a cerut conglomeratului să solicite oferte de cumpărare nu a fost adoptată.

2022, aprilie - Toshiba înființează un comitet special pentru a relua o revizuire strategică care ar putea să o transforme în entitate privată.

2022, 13 mai - Zece potențiali investitori își exprimă interesul. Sub presiunea acționarilor, Toshiba anunță un dividend special de aproximativ 545 de milioane de dolari.

2022, iunie - Toshiba primește opt propuneri de cumpărare. Directorii fac schimb public de critici cu privire la conducere și numirea directorilor fondurilor speculative în consiliul său. Acționarii aprobă ulterior doi directori activiști, o schimbare istorică.

2022, iulie - Toshiba selectează patru ofertanți, inclusiv firmele de capital privat Bain Capital, CVC Capital Partners și un consorțiu care implică JIP și Japan Investment Corp (JIC) susținută de stat pentru a trece la o a doua rundă de licitație. JIC și JIP nu sunt de acord cu privire la propunere și decid să nu depună o ofertă împreună.

2022, octombrie - Consorțiul condus de JIP, care implică un număr de firme japoneze, cum ar fi Orix Corp și Chubu Electric Power Co, primește statutul preferat.

2023, februarie - După luni de speculații, Toshiba confirmă că a primit o propunere de la grupul integral japonez condus de JIP, despre care surse spun că a asigurat 10,6 miliarde de dolari în angajamente de împrumut.

2023, martie - Consiliul de administrație al Toshiba acceptă oferta de licitație de 2 trilioane de yeni a JIP, la 4.620 de yeni pe acțiune, față de ultimul preț de închidere de 4.213 de yeni.

2023, august - JIP lansează oferta de licitație cu recomandări din partea consiliului de administrație Toshiba. Oferta de licitație s-a încheiat cu succes în septembrie.

2023, 20 decembrie - Toshiba își încheie istoria de 74 de ani ca și companie listată la bursa din Tokyo.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri