Delegația FMI: „România se află într-o zonă sigură”

Data publicării:
29012013 20fmi-46431

Șeful misiunii FMI în România, Erik de Vrijer, a declarat că Guvernul român trebuie să sporească eforturile pentru a obține finanțare europeană pentru diverse proiecte, dar și că țara noastră se află într-o zonă sigură.

„Am avut discuții foarte bune. Pentru că au existat unele ținte neatinse la sfârșitul lui 2012 și întârzieri în implementarea unor reforme, guvernul a cerut mărirea perioadei cu două luni pentru a putea implementa toate măsurile pe care le-am cerut la ultima întrevedere, în vara lui 2012. Am fost de acord să cerem permisiunea board-ului FMI de a acorda extinderea termenului”, a spus șeful misiunii FMI, Erik de Vrijer.

„După cum știți, creșterea economică în 2012 a fost aproape zero, foarte scăzută, după 2,2% în 2011, și credem că anul acesta creșterea va fi de 1,5%. Aceste cifre sunt foarte mici, parțial pentru că după criza financiară e nevoie de timp pentru revenirea economiei, din cauza contextului din România, unul dificil, dar și în zona euro. De asemenea, din cauza altor factori, că la începutul lui 2012 ați avut o iarnă grea, o recoltă proastă, dar și pentru că implementarea reformelor și absorbția fondurilor europene nu s-a desfășurat atât de rapid”, a adăugat el.

„Privind în viitor, ne întrebăm cum să facem să avem creștere economică. S-au făcut progrese, deficitul bugetar a fost redus, așa cum s-a plănuit, iar acum România este într-o zonă sigură. Am avut discuții pe bugetul 2013, despre care credem că e echilibrat în privința cheltuielilor și veniturilor și cred că va putea susține economia. Balanța plăților e sub 4% și astfel este finanțabilă”, a spus șeful misiunii.

„Inflația a scăzut, până la mijlocul anului va scădea până la ținta stabilită. Aceste progrese sunt încurajatoare și necesare, pentru că sunt pasul necesar pentru o creștere economică, dar nu sunt suficiente. Am discutat cu Guvernul cum să avem o creștere mai mare. Înainte de criză a fost o infuzie de capital, dar situația actuală la nivel mondial nu se va repeta în următorii ani. Țara trebuie să se bazeze pe propriile puteri pentru a avea creștere economică”, a explicat el.

„Sunt posibilități. Una este ca Guvernul să își sporească eforturile pentru a obține finanțare europeană pentru diverse proiecte, asta e o formă de infuzie de capital. Guvernul trebuie să se reorganizeze și să acorde prioritate acestor resurse. Dar nici asta nu e suficient, în trecut nivelul de absorbție a fost descurajator. De aceea am căutat și alți factori, cum ar fi energia și transportul. Energia pentru că România are resurse importante ce pot fi exploatate, transportul pentru că România este un nod la Marea Neagră și restul Europei și aveți nevoie de o infrastructură bună pentru a atrage investitori. În ambele sectoare sunt multe companii de stat și am discutat cum să îmbunătățim activitățile lor, cum ar fi CFR”, a subliniat șeful misiunii FMI.

Erik de Vrijer a vorbit și despre privatizarea companiilor de stat, dând ca exemplu pozitiv Petromul.

Înțeleg că privatizarea companiilor de stat nu este văzută cu ochi buni și sunt preconcepții în ceea ce privește această idee. Se spune că dacă aceste companii fac profit nu trebuie să ne atingem de ele. Sunt exemple de privatizări de succes, cum ar fi Petrom, unul dintre marii contributori la buget. Se fac progrese și în cazul Hidroelectrica, pentru că această companie este condusă în mod eficient.

Am decis, împreună cu membrii Guvernului să facem mai mulți pași în aceste sectoare, să numim manageri competenți pentru a face companiile să funcționeze mai bine, pentru că pierderile nu ajută deloc bugetul.

CFR Marfă a fost un subiect de discuție și am stabilit că este o companie care nu funcționează așa cum trebuie, iar Guvernul a ajuns la concluzia că cel mai bun lucru este să fie vândută unui cumpărător care o poate dezvolta. Este un proces care va dura ceva timp, pentru că avem nevoie de investitori serioși”, a mai spus Erik de Vrijer.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pe câți bani cântă la nunți Irina Loghin, în 2024! Suma nu este deloc mică, de ce cere atât
Digi FM
A murit soția lui Iosif Rotariu! Care au fost ultimele cuvinte pe care aceasta i le-a adresat fostului...
Pro FM
Autopsia secretă a lui Elvis Presley. Care ar fi adevărata cauză a morții legendarului cântăreț
Film Now
Blonda despre care Kevin Costner spune că e o "frumusețe incontestabilă" și "o mare actriță". Cum i-a întors...
Adevarul
Cele mai bune conserve pentru micul dejun. Deși stigmatizate, sunt adesea mai nutritive decât multe alimente...
Newsweek
Polonia va conduce o coaliție, care să apere cu avioane Ucraina. Se va zbura de la Kogălniceanu?
Digi FM
Andreea Bălan, adevărul despre cearta cu Andreea Antonescu. Cele două artiste au rupt din nou prietenia: „Mi...
Digi World
Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Fiica cea mică a lui Brad Pitt pare să taie total legăturile cu tatăl ei. Gestul public al adolescentei de 15...
UTV
Livia Eftimie a postat primul mesaj dupa divortul de Catalin Bordea. „Cateodata iti vine sa mori. Doar pentru...