Banii în mișcare. Cât de bogați sunt, în realitate, românii?

Data publicării:
calculator peste bancnote
Foto: Agerpres

Averea netă, despre care am vorbit în episodul anterior, are o valoare de referință care se stabilește în funcție de vârsta fiecărei persoane. Astfel, indiferent de percepția celorlalți, poți să te autoevaluezi ca să vezi unde te afli în acest moment. 

Mulți ani am crezut că cei bogați au venituri mari sau au acumulat multe proprietăți. În timp, am văzut persoane, așa-zis bogate, cu venituri mari, dar care au acumulat datorii ridicate din cauza cheltuielilor nechibzuite. De asemenea, mi-am dat seama că acumularea de proprietăți nu înseamnă neapărat avuție, dacă acestea nu produc randamente și venituri care să-ți asigure o independența financiară. Spre exemplu, cei care nu dețin locuința în care stau, dar au investiții care produc un randament suficient din care să trăiască au un grad de independența financiară mult mai mare decât alții care au 7 case pe care nu le închiriază nimeni sau nu le pot vinde. În același mod, diferența dintre companiile independente financiar și cele falimentare NU este făcută de terenurile, clădirile, utilajele sau echipamentele pe care acestea le dețin, ci de măsura în care produc profit și lichiditate suficientă care să acopere datoriile și plățile scadente.

Cât de bogați suntem?

În cartea „Milionarul de lângă noi: secretele surprinzătoare ale marilor bogătași”, autorii Thomas Stanley și William Danko ne învață care este valoarea de referință pentru averea netă, respectiv totalul acumulărilor minus toate datoriile contractate. Aceasta se obține înmulțind vârsta actuală cu valoarea tuturor veniturilor anuale și împărțind apoi rezultatul la 10.

Spre exemplu, dacă ai 35 de ani și câștigi salariul mediu pe economie, înseamnă că ai venituri anuale de aproximativ 8.000 de euro și ar trebui să deții o avere netă de 28.000 euro.

La 55 de ani și venituri anuale duble, deja averea ta netă ar trebui să ajungă la 82.500 euro. Desigur, exemplele pot continua la nesfârșit, iar tu îți poți calcula singur nivelul de referință pentru averea netă recomandată, având în vedere vârsta și venitul anual obținut. Încă o dată, nivelul de avere netă pe care trebuie să-l acumulezi este egal cu veniturile anuale înmulțite cu vârsta, iar apoi împărțit rezultatul la 10.

Practic, având în vedere averea netă efectiv acumulată și nivelul de referință recomandat, te poți încadra într-una din cele trei situații. Prima categorie se cheamă sub-acumulator de avere, și aici te regăsești aici dacă averea netă personală este mai mică decât pragul de referință.

Atunci când valoarea averii nete este egală cu nivelul recomandat ești aproape de acumulatorul mediu de avere. În fine, ultima și cea mai favorabilă situație este atunci când averea netă depășește pragul de referință, ceea ce înseamnă că ești în categoria acumulator prestigios.  

Împărțirea bogăției în România

Din păcate, foarte mulți români se regăsesc în prima categorie, de sub-acumulator de avere, pentru că noi nu am fost obișnuiti să punem bani deoparte de la vârste foarte mici și să-i investim într-un portofoliu diversificat de active care să producă randamentul necesar.

Conform cifrelor publicate de Banca Națională a României, avuția poporului român la finalul anului 2019 era de 2.060 miliarde lei. Dacă considerăm populația activă de aproximativ 9 milioane de locuitori, această înseamnă o avuție medie netă de 47.194 EUR.

Pentru a calcula pragul de referință, trebuie să avem în vedere un venit anual de 8.164 de EUR, considerând salariul mediu național de 3.300 de lei și faptul că vârstă medie a populației active este de aproape 40 de ani. Obținem astfel că pragul mediu de referință a avuției nete reprezentative pentru populația activă a României este de 32.660 de EUR.

Deci, în medie, românii au o avere cu 44% mai mare decât cea recomandată. Pe medie, stăm bine, dar diavolul se ascunde în detalii!

România, țara extremelor

Suntem o țară a extremelor. Doar 5% din populație are o avere mai mare de 100.000 EUR, dar aceștia concentrează 80% din avuția națională. Astfel, România înregistrează cel mai ridicat grad de concentrare a avuției poporului în rândul celor bogați, prin comparație cu restul țărilor din Europa.

Astfel, dacă recalculăm cifrele după eliminarea celor mai bogați 5% dintre români, constatăm faptul că avuția medie netă a românilor este aproape de 10.000 de EUR/locuitor, de 3 ori mai puțin decât pragul de referință!

Practic, aproape 80% dintre români NU au acumulat o avere netă suficientă pentru câștigarea independenței financiare. Spre deosebire de aceștia, cei mai bogați 5% dintre români au acumulat o avere de 7,5 ori mai mare decât pragul necesar.

Aceste extreme sunt corelate cu cel mai scăzut grad de alfabetizare financiară a populației României față de media europeană și de trecutul nostru comunist de aproape jumătate de secol, care a inhibat antreprenoriatul și educația financiară aproape inexistentă.

Rămâi alături de noi pentru a dobândi cunoștințele necesare care să îți permită să intri în categoria celor independenți financiari. În episoadele următoare, continuăm cu noi principii care să te ajute în atingerea acestui obiectiv. 

Până atunci, nu uita: banii sunt întotdeauna în mișcare. Fii înțelept și fă-i să lucreze pentru tine, familia și afacerea ta.

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Momentul când o polițistă din Cluj îi dă cu spray lacrimogen în față colegului său. Acesta se chinuie să...
Pro FM
Câți copii are Celine Dion: "Viața mea e să fiu mamă". Fiul cel mare are 23 de ani și seamănă foarte bine cu...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...