Gheorghe Ialomițianu: Teodorovici nu a prezentat un element important când a justificat rectificarea bugetară

Data actualizării: Data publicării:
Gheorghe-Ialomitianu

Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor, a comentat la Digi24, situația actuală din economia românească, după ce rectificarea bugetară propusă de guvernul Dăncilă nu a primit aviz favorabil, întrucât guvernul nu a putut explica de ce au fost tăiate fonduri semnificative ale instituțiilor din domeniul securității naționale, în condițiile în care rectificarea bugetară a fost una pozitivă.

„Ministrul de Finanțe atunci când a spus că treuie să taie de la anumite instituții pentru că nu au avut o execuție bugetară bună, trebuia să ne prezinte și alt element: estimarea cheltuielilor până la sfârșitul anului, că așa se face în momentul în care faci rectificare bugetară.

Dacă instituțiile respective pot cheltui banii până la sfârșitul anului, nu s-a făcut o evaluare ca lumea, pentru că sunt foarte multe instituții care au avut o execuție bugetară foarte slabă.
Multe lucruri pe care le-a spus mininistrul Finanțelor nu se susțin. Dânsul spunea că în septembrie nu mai sunt bani de salarii. Eu îi amintesc domnului ministru că mai e o rezervă până la sfârșitul anului de 35 de miliarde de lei, din bugetul aprobat.

Legat de plata pensiilor. În programul de executare bugetară se prevede tăierea banilor din bugetul asigurărilor sociale 2.5 miliarde lei și nu suplimentarea, deci nici pensiile nu sunt în pericol.

Legat de pesta porcină poate să constituie fondul de rezervă. Se pot aloca bani pentru situații neprevăzute. Sunt situații care pot fi rezolvate.

Ce ne propune? O rectificare pozitivă de 7 miliarde de lei. Știți cât reprezintă tăierile de la instuții de securitate? 2%. E suma care se taie.

Ar putea merge mai departe să facă rectificarea, să nu modifice bugetele acelor instituții, la a două rectificare ar putea demonstra că banii nu s-au cheltuit și sigur că lucrurile intră în normal, dar cred că e mai mult o dispută politică și e greu pentru actualul guvern să dea înapoi după ce s-au pronunțat înaintea ședinței CSAT că sunt prea mulți bani la unele instituții și acei bani trebuie tăiați.

S-a intrat în logică alegerilor. E mai mult un discurs politic. Și domnul ministru în loc să vină cu cifre să demonstreze că lucrurile stau altfel în comparativ cu ce spune domnul președinte, dânsul vine cu declarații. Banii aceia reprezintă foarte puțin. Nu rezolvați probleme nici pentru pensii, nici pentru salarii pentru că e o suma nesemnificativă. Sigur că pentru că instituțiile ale căror bugete ar fi afectate contează foarte mult. E mai mult o dispută politică între două părți și sigur guvernul vrea să arate că taie bani de la instituții că așa dă bine în spațiul public.

Va dați seama ce mesaj prost se transmite către partenerii europeni? Să pui în pericol instituțiile care trebuie să asigură securitatea statului, să pui în pericol funcționarea președinției înainte de preluarea președinției Consiliului UE, e un mesaj prost către investitiori, pentru o nimica toată, pentru o sumă care pentru ministrul de Finanțe nu e importantă”, explică Gheorghe Ialomitianu, membru PNL și fost minisru de Finanțe.

Guvernul are obligaţia de a cere şi nu de a aştepta un aviz al CSAT, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice. El a susţinut că suspendarea şedinţei CSAT nu are temei legal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri