Ministrul Energiei, după discuțiile cu reprezentanții minerilor: Putem asigura plata salariilor pentru următoarele 3 luni

Data publicării:
ministrul energiei virgil popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu. Foto: gov.ro

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, transmite, într-un mesaj publicat pe Facebook, concluziile întâlnirii cu reprezentanții minerilor din Valea Jiului care protestează pentru că nu și-au primit banii. Ministrul susține că în baza ordonanței de urgență adoptată joi de guvern, va putea fi asigurată plata salariilor pentru următoarele trei luni. Popescu nu spune însă nimic despre revendicările acestora, care cereau plata salariilor la timp, asigurarea tichetelor de masă și decontarea banilor pentru transport, precum și înlocuirea actualei conduceri a Complexului Energetic Hunedoara.

„Astăzi am avut mai multe discuții aplicate cu reprezentanții sindicatului de la CEH, pentru că ne dorim să rezolvăm problemele minerilor. Totodată, la o rundă de discuții a participat și prim  - ministrul Florin Cîțu pentru a afla care le sunt solicitările.

Nu ne derobăm de responsabilitate și ne dorim ca sănătatea minerilor să nu fie pusă în pericol și să iasă din subteran. Avem soluții, care să rezolve problemele pe termen scurt.

Am adoptat deja ORDONANȚA DE URGENȚĂ pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale pentru a putea include și companiile aflate în insolvență, cum este acum cazul celor de la CEH. În seara aceasta se publică în Monitorul Oficial. Facem asta pentru a putea asigura plata salariilor pentru următoarele 3 luni. În paralel, ministerul Muncii a elaborat deja normele metodologice de aplicare ale OUG, urmând să fie aprobate la începutul săptămânii viitoare”, scrie ministrul.

Acesta precizează că se caută și soluții pe termen lung pentru problemele minerilor.

„Dincolo de soluțiile pe termen scurt, avem nevoie și de un plan pe termen lung. Așa cum am mai spus, am început deja să punem în aplicare o soluție pentru a rezolva problemele de la CEH, dar rezultatele nu se vor vedea peste noapte. Suntem în discuții cu cei de la Comisia Europeană pentru a continua planul de restructurare al CEH. Totodată, prin OUG nr. 200/18.11.2020 pentru modificarea OUG nr. 60/2019, au fost demarate deja discuțiile dintre experți de la ministerul Energiei cu cei de la Consiliul Concurenței, de la Fondul de Mediu, de la ANAF pentru a face reorganizarea CEH, pentru a repune CEH în circuitul economic.

Totodată, prin Fondul de Modernizare, vom putea face trecerea graduală, de la producția pe cărbune la energie curată. Nu vom lăsa pe nimeni în urmă, pentru că nu ne dorim ca oamenii de acolo să rămână fără surse de venit”, a mai scris ministrul Energiei.

Peste 100 de mineri s-au blocat în subteran la minele Lupeni și Livezeni în semn de protest.

Salariile minerilor din Valea Jiului ar fi trebuit achitate în data de 15 a lunii, însă conducerea CEH a anunţat că acestea vor fi plătite până în data de 26 februarie. Minerii nu au fost de acord cu întârzierea şi au declanşat o serie de proteste, culminând cu autoblocarea a aproximativ 100 dintre ei la Mina Lupeni, în urmă cu peste 48 de ore. De asemenea, aceștia mai cer plata tichetelor de masă și a transportului la locul de muncă.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri