Nord Stream 2: Încă o divergență UE-SUA

Data publicării:
lng-tanker_0

După dosarul iranian și politicile protecționiste privind exporturile de oțel și aluminiu în Statele Unite, un nou subiect vine să complice relațiile transatlantice. Este vorba de proiectul gazoductului Nord Stream 2 nedorit nici de Statele Unite dar nici de unele țări est-europene.

Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, un colaborator apropiat al cancelarului Angela Merkel, a transmis un avertisment ferm Statelor Unite în privinţa politicii ”America First”, acuzând Washingtonul că vrea să blocheze construcţia gazoductului Nord Stream 2 pentru a susţine exporturile proprii de gaze lichefiate, transmite Reuters.

Altmaier a apărat proiectul Nord Stream 2, care este respins de majoritatea statelor est-europene şi de Statele Unite, care susţin că prin ocolirea Ucrainei gazoductul va mări controlul Rusiei asupra ţărilor care depind de vânzările ruseşti de energie, informează News.ro.

Înaintea unui summit de vineri dintre cancelarul Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin, Altmaier a spus că Uniunea Europeană ar trebui să garanteze că Ucraina va continua să beneficieze de comisioane de tranzit pentru gaze şi după ce conducta Nord Stream 2 va fi construită pe sub Marea Baltică.

Ministrul german a acuzat Washingtonul că vrea să blocheze construcţia conductei de către grupul rus Gazprom şi un consorţiu de companii europene pentru a susţine exporturile americane de gaze de şist.

”Sunt în căutare de pieţe, putem înţelege asta şi le pot găsi cu uşurinţă aici. Dar gazele de şist sunt mai scumpe decât gazele livrate prin conducte, aşa că doar blocarea Nord Stream 2 nu va garanta exporturile”, a spus Altmaier.

Acesta a adăugat că Europa va răspunde cu fermitate la încercările Statelor Unite de a-şi plasa interesele proprii înaintea celor ale partenerilor.

”Statele Unite sunt prietenii şi partenerii noştri şi vrem să apărăm valorile noastre comune. Dar dacă este America First şi îşi pun interesele proprii înaintea altora, atunci trebuie să se aştepte că Europa îşi va defini propriile interese şi va lupta pentru ele”, a avertizat Altmaier.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri