Sari la conținut
News Alert

OMV Petrom renunță la afacerile cu energie eoliană

Compania a vândut singurul său parc eolian, Dorobanţu, pentru 23 de milioane de euro.

OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, a vândut filiala OMV Petrom Wind Power SRL (parcul eolian Dorobanţu) companiei canadiene înregistrate în Olanda Transeastern Power B.V., în schimbul sumei de 23 milioane de euro, potrivit unui comunicat al companiei petroliere, informează e-nergia.ro.

Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de îndeplinirea condiţiilor suspensive uzuale, inclusiv aprobarea Consiliului Concurenţei şi se estimează că aceasta va avea loc până la sfârşitul anului curent.

Motivul este incongruența dintre afacerile cu energie eoliană și extracția și prelucrarea petroului și gazelor, principalul obiect de activitate al OMV Petrom.

„Strategia OMV Petrom, ca grup integrat de petrol şi gaze, este de a se concentra asupra activităţilor de bază. Mai specific, în divizia Downstream Gas se urmăreşte consolidarea poziţiei de lider pe piaţa de gaze, maximizarea beneficiilor modelului de afaceri integrat de gaze şi electricitate şi extinderea regională. Activitatea de producţie energie eoliană nu se înscrie în direcţiile strategice ale companiei”, se arată în comunicatul Petrom către BVB.

OMV Petrom a anunţat intenţia de vânzare a parcului eolian Dorobanţu la începutul anului 2016.

Parcul eolian Dorobanţu este localizat în sud-estul României şi include 15 turbine Vestas V-90 cu capacitate de 3 MW fiecare. Capacitatea electrică eoliană totală instalată a României este estimată în prezent la 3.000 MW, deci parcul Dorobanţu are o pondere de circa 1,5%. În 2016, acesta a avut o producţie netă de electricitate de 0,08 TWh şi a primit 128.000 de certificate verzi, jumătate din ele fiind eligibile pentru vânzare începând cu 1 ianuarie 2018.

„Tranzacţia nu va avea un impact semnificativ asupra indicatorilor financiari şi operaţionali ai OMV Petrom, în condiţiile în care profitul operaţional, respectiv activele OMV Petrom Wind Power SRL reprezintă mai puţin de 1% din indicatorii corespondenţi ai Grupului OMV Petrom, iar producţia de electricitate reprezintă ~3% din producţia totală de electricitate a Grupului”, precizează sursa citată.

Transeastern Power B.V. este o subsidiară a Transeastern Power Trust, un producător independent de energie electrică care deţine şi operează instalaţii care produc energie electrică din surse regenerabile (eolian, solar şi hidro). Transeastern Power Trust a fost fondat în 2014 şi este listat pe TSX Venture Exchange din Canada.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 784 benzinării, la sfârşitul lui martie 2017, sub două branduri, OMV şi Petrom.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 12,57%, iar 15,79% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

Pe aceeași temă