România va intra în iarnă cu stocuri de gaze la jumătate

Data publicării:
Gas Dispute Threat To UK Power Supplies

Furnizorii de gaze naturale sunt obligați să stocheze pentru iarnă 18,6 milioane de Mwh, potrivit unui ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

Titularii licențelor de furnizare a gazelor naturale au obligația de a stoca pentru iarnă o cantitate totală de 18,6 milioane de MWh, se arată într-un document al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), potrivit Agerpres.ro. România are capacități de înmagazinare a gazelor naturale de 3,3 miliarde metri cubi pe ciclu ceea ce semnifică o cantitate de 36,21 milioane MWh, luând în calcul putere calorică un echivalent energetic al metru cub de 0,010973 Mwh.

Semnalul dat de ANRE pare a fi acela că în iarnă prețurile la gaze practicate de Gazprom vor fi mici și ca urmare vor fi convenabile importurile.

Specialiști în domeniu energiei au apreciat însă recent că în iarnă Gazprom ar putea crește brusc prețurile de livrare a gazelor dacă va sesiza slăbiciune în politicile energetice ale unei țări. Pericolul este mai mare în a doua parte a iernii când presiunea din câmpurile de inmagazinare scade în urma temperaturilor scăzute și a golirii câmpurilor.

Din cantitatea totală, cea mai mare parte, respectiv 8,1 milioane de MWh, va merge către consumul clienților casnici. O cantitate de 7 milioane de MWh este destinată clienților non-casnici, iar 3,4 milioane de MWh vor fi utilizați în termocentralele producătoare de agent termic.

Furnizorii sunt obligați să constituie stocurile în depozitele subterane până la data de 31 octombrie 2017, urmând ca aceste cantități de gaze să fie utilizate în perioada rece, respectiv în intervalul noiembrie 2017 — martie 2018.

În urmă cu o lună, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, declara că furnizorii de gaze ar putea să nu mai fie obligați să constituie depozite pentru viitorul sezon rece, în condițiile în care prețul gazelor de import va fi la iarnă mai mic decât al gazelor înmagazinate.

"Dacă o vom face, dacă vom obliga furnizorii, o vom face pentru securitate, nu pentru a avea prețul cel mai mic. Însă trebuie să ne gândim și cine plătește siguranța. Consumatorul poate nu vrea, cine l-a întrebat? S-ar putea interpreta ca fiind ajutor de stat pe care îl dăm unei firme care înmagazinează", a spus el, într-o discuție cu presa.

Potrivit lui Havrileț, cel mai corect ar fi să existe un stoc strategic și unul liber.

"Este o inițiativă legislativă să se facă din acest an un stoc strategic. Legea va stabili cine îl va face, ar putea fi chiar Rezervele Statului", a adăugat președintele ANRE.

El a mai spus că iarna viitoare va fi prima dată când importurile vor fi mai ieftine decât gazele de producție internă depozitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri