CE vrea să dea mână liberă pentru TVA redus sau eliminat complet la unele produse

Data publicării:
banca profit shutterstock_515002651

Comisia Europeană vrea să le dea mână liberă statelor-membre să introducă o cotă redusă de TVA sau chiar să elimine complet Taxa pe Valoare Adăugată la unele categorii de produse. O relaxare, aşadar, a legislaţiei din domeniu. Dar, dacă ar aplica legea după capul lor, statele-membre ar putea să folosească aceste prevederi, să zicem, în scopuri politice. Ştim că politicienii sunt mână largă, mai ales în alegeri, dar Bruxelles-ul a intuit acest lucru. Aşa că s-au trasat nişte condiţii.

Comisia Europeană a prezentat un pachet de propuneri care le permite statelor din blocul comunitar să aplice mai uşor cote reduse ale Taxei pe Valoare Adăugată şi sub nivelul de 5%, dar şi să introducă TVA zero la o gamă largă de produse. Aici nu se iau, însă, în calcul carburanţii, alcoolul şi ţigările. Mai există o condiţie: trebuie menţinută în continuare o medie ponderată a TVA de cel puţin 12 procente, iar cota standard de TVA trebuie să fie mai mare de 15%.

Astfel, Comisia Europeană se asigură că statele-membre nu vor scădea abrupt cotele de TVA, cu scopul de a atrage consumatori străini sau pentru a „cumpăra" electoratul în prag de alegeri.

În plus, o cotă redusă de TVA se poate aplica doar bunurilor pe care le găsim în magazine şi le cumpărăm pentru consumul propriu, nu şi produselor intermediare pe care le tranzacţionează companiile între ele pentru a realiza produsul final. Cu alte cuvinte, poate fi introdusă o cotă redusă de TVA la un autoturism, dar nu şi la plăcuţele de frână.

Propunerile Comisiei au rolul de a impulsiona şi afacerile firmelor mici din Uniunea Europeană, care sunt, în acest moment, afectate de costurile disproporţionate de asigurare a conformităţii cu normele privind TVA. Aceste cheltuieli vor fi reduse cu până la 18% pe an - pentru că, în viziunea Bruxelles-ului, norme complicate în materie de TVA înseamnă obstacole în calea creşterii economice. Reducerea birocraţiei pentru întreprinderile mici le va ajuta să se dezvolte, să creeze locuri de muncă.

România are deja, în acest moment, 3 cote distincte de TVA - maximul acceptat de lege. Cea standard - de 19% şi alte două de 9% - pentru alimente şi băuturi non-alcoolice, respectiv 5% - pentru cărţi, manuale şcolare şi bilete la evenimente culturale.

Sunt şi anumite servicii din domeniul medical scutite de TVA - precum spitalizarea, transportul pacienţilor sau livrarea de proteze dentare realizată de stomatologi sau tehnicieni dentari. În pragul alegerilor, însă, în programul de guvernare al PSD se strecurase şi o promisiune privind TVA zero la vânzarea de locuinţele noi cu o valoare mai mică de 100 de mii de euro. Pentru ca prevederea să fi fost pusă în practică era nevoie de o derogare din partea Comisiei Europene, însă nu s-a mai ajuns acolo, întrucât social-democraţii au renunţat la idee, invocând nemulţumirea oamenilor de afaceri din domeniu.

Propunerile Comisiei Europene privind relaxarea legislaţiei TVA vor fi trimise Parlamentului European şi vor deveni lege numai după votul final al acestuia.

FOTO: Shutterstock

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri