Ludovic Orban: Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, cea mai mare escrocherie post revoluţionară

Data publicării:
ludovic orban

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Ludovic Orban, a declarat vineri, la Arad, că ordonanţa de urgenţă referitoare la înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) pregăteşte „cea mai mare escrocherie post revoluţionară” prin punerea sub control politic a tuturor companiilor de stat, el menţionând că liberalii se opun acestui fond.

ludovic orban

În acest context, liderul PNL a amintit faptul că liberalii au atacat la Curtea Constituţională Legea de înfiinţare a Fondului Suveran de Investiţii şi că aceasta a fost declarată neconstituţională, în integralitatea ei.

„Guvernul a adoptat ieri (joi, n.r.) o ordonanţă de urgenţă care pregăteşte cea mai mare escrocherie post revoluţionară, şi anume aşa-zisul Fondul Suveran de Dezvoltare şi de Investiţii. (...) Persistă în acest demers ticălos de jefuire a celor mai importante şi profitabile companii de stat în încercarea de a atinge câteva obiective. Ce înseamnă acest Fond Suveran de Investiţii? Înseamnă că toate companiile de stat profitabile vor fi puse sub controlul politic al unui om numit de Dragnea, cel mai probabil ministrul Finanţelor sau dacă nu ministrul Finanţelor atunci apropiatul în ale infracţiunilor domnului Dragnea, Darius Vâlcov, care este, după opinia mea, mintea diabolică din spatele acestui Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii”, a arătat Ludovic Orban.

În opinia sa, prin Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii guvernul doreşte să facă rost de banii necesari pentru investiţii ce ar urma să fie derulate fără respectarea procedurilor legale de achiziţie publică sau fără ca acestea să fie generate de un interes public.

Preşedintele PNL a mai spus că, în paralel, prin înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii se urmăreşte şi o preluare ostilă a pachetelor majoritare de acţiuni ale unor companii de stat de către anumiţi finanţatori.

„De ce vă spun lucrul ăsta, pentru că mecanismul gândit este următorul: administratorii acestui fond se vor împrumuta punând ca garanţii acţiunile companiilor. Dacă banii astfel obţinuţi sunt investiţi în lucruri care ulterior nu aduc venituri, (...) nu sunt recuperaţi şi nu pot fi înapoiaţi celor care au cumpărat titlurile sau creditat acest Fond Suveran de Investiţii, creditorii se vor îndrepta împotriva acţiunilor companiilor de stat. Şi în felul acesta, printr-un mecanism gândit extrem de perfid, practic foarte multe companii de stat vor ieşi din proprietatea statului şi vor intra pe mâna unor finanţatori care sunt aleşi pe sponci”, a explicat liderul liberalilor.

Ludovic Orban a mai afirmat că liberalii se opun acestei „jefuiri” a companiilor de stat profitabile şi a acuzat PSD că pune aceste societăţi în imposibilitatea de a-şi utiliza resursele pentru programe de investiţii.

„PNL se opune categoric acestei diabolice planificări a jefuirii companiilor de stat profitabile, care, de altfel, a început de la revenirea la putere a PSD. PSD sistematic ia toate profiturile companiilor la bugetul de stat şi, de asemenea, le jefuieşte întreg cash-ul determinând aceste companii să-şi piardă competitivitatea, profitabilitatea şi să apeleze la diferite mijloace pentru a-şi finanţa proiectele, adică la credite sau alte forme de finanţare, fiind puse în imposibilitatea de a-şi utiliza cash-ul pentru programele de investiţii, de dezvoltare, de mentenanţă”, a menţionat Orban.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri