România a obținut cel mai ieftin împrumut din istorie

Data actualizării: Data publicării:
South Korea Euro Currency Changeover
399154 03: A South Korean bank employee gives change in euro banknotes January 2, 2002 at the headquarters of the Korea Exchange Bank in Seoul, South Korea. South Korea brought in 40 million dollars worth of euro cash last month for the currency changeover. (Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images)

România a reuşit să obţină cel mai ieftin împrumut extern din istorie. Ministerul de Finanţe a atras un miliard de euro pe 12 ani la o dobândă de doar 2,15% pe an. Eurobondurile emise de România nu au avut niciodată un randament atât de mic. Este un semn de încredere din partea investitorilor. Un altul este cererea foarte mare pentru obligaţiunile româneşti.

Emisiunea de obligaţiuni a fost suprasubscrisă de două ori şi jumătate, adică investitorii au fost dispuşi să îi împrumute României două miliarde şi jumătate de euro.

Din miliardul de euro care a fost atras până la urmă, cei mai mulţi bani au venit din Statele Unite, 180 de milioane de euro, în vreme ce investitorii români au împrumutat statul cu 170 de milioane de euro, la fel şi cei italieni.

În ceea ce priveşte tipul investitorilor, 700 de milioane de euro au venit de la administratorii de fonduri, iar băncile i-au oferit României 170 de milioane de euro.

Licitaţia de ieri a fost redeschiderea unei emisiuni lansate iniţial în luna mai, când România a atras de asemenea un miliard de euro tot pe 12 ani, dar la o dobândă mai mare, de aproape 3% pe an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri