Ședință la BNR. Banca strânge șurubul

Data actualizării: Data publicării:
banca nationala a romaniei bnr - captura

În sedința de marți BNR a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la actualul nivel dar a îngustat coridorul simetric din jurul acesteia, între dobânda acordată băncilor la depozitele formate la BNR și cea percepută băncilor pentru creditele acordate. ”Banca Naţională e coerentă şi în strânsă legătură cu viziunea sa asupra situaţiei economice a României", definea o astfel de măsură anul trecut guvernatorul Mugur Isărescu.

În şedinţa din 3 octombrie 2017 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:

  • Menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an;

  • Gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar;

  • Îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 1,25 puncte procentuale de la +/- 1,50 puncte procentuale. Astfel, începând cu 4 octombrie 2017, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit crește la 0,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se reduce la 3,00 la sută.

Ce semnifică îngustarea coridorului

Măsura pare a fi menită să scoată de pe piața excesul de lichiditate și reprezintă o întărire a politicilor monetare duse de BNR. Ingustarea coridorului este un semn că Banca Națională este dispusă din ce în ce mai puțin să tolereze derapajele finalizate în inflație și creștere economică nesustenabilă.

Într-un moment în care se aștepta deasemenea îngustarea coridorului simetric, Mugur Isărescu, guvernator BNR,  spunea anul trecut, în luna mai:

"Ca urmare a discuţiilor cu organismele financiare internaţionale, un prim pas va fi îngustarea coridorului de dobândă. Semnificaţia unei asemenea măsuri e clară, arată că întărim puterea de semnal pe care trebuie s-o aibă rata de dobândă de politică monetară", afirma Isărescu la un briefing după şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR pe teme de politică monetară.

"Am văzut analişti spunând că o asemenea îngustare ar însemna întărirea politicii monetare, motivul ar fi că ar creşte rata de dobândă pentru facilitate de depozit. Aşa este, dacă coridorul s-ar micşora cu 0,25 puncte, rata de dobândă va creşte la 0,5%. Şi ea ar putea să fie trecută la capitolul înăsprire a politicii monetare", a mai spus Isărescu.

"Aş spune că e mai degrabă o calibrare a politicii monetare, pentru a fi coerenţi cu ce am declarat, că avem o inflaţie negativă tranzitorie, consumul creşte, avem un deficit fiscal mai mare. Eu aş citi aşa: Banca Naţională e coerentă şi în strânsă legătură cu viziunea sa asupra situaţiei economice a României", puncta atunci Isărescu într-o declarație care ar fi aplicabilă și în actualul context.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri