FMI: România are o povară fiscală mare, în special pentru cei cu venituri mici și mijlocii

Data publicării:
misiune fmi Schaechter

Actualizare 10:35: Andrea Schaechter, șefa delegației FMI în România, a declarat astăzi că acordul cu România este în parametrii stabiliți și a refuzat să ofere un răspuns clar dacă președintele Traian Băsescu va semna acordul.

Ea a mai spus că în schimbul golului de 670 de milioane de lei Ministerul de Finanțe a decis să acopere acest ecart de 0,1% din PIB prin înghețarea sau amânarea cheltuielilor aceleiași sume până în a doua jumătate a anului.

„La momentul rectificării bugetare de la mijlocul anului Guvernul va evalua performanța privind colectarea veniturilor și dacă taxele colectate vor fi mai mari atunci nu vor mai avea loc alte tăieri pentru a realiza ținta de deficit convenită în buget. Dacă veniturile nu vor fi mai mari de această sumă, atunci Guvernul s-a angajat să efectueze tăieri de cheltuieli pentru a realiza țintele de deficit”, a spus Andrea Schaechter.

În privința reducerii contribuțiilor sociale pentru angajatori cu 5 puncte procentuale, șefa delegației FMI a afirmat că au fost demarate discuțiile cu Guvernul pentru evaluarea posibilității de scădere a CAS cu o „sumă considerabilă”.

„Într-adevăr, România are o presiune fiscală mare, în special pentru cei cu venituri mici și mijlocii și există obiectivul de a se da stimulente pentru a se angaja mai mulți oameni. Recucerea CAS ar fi o cale de a realiza acest lucru”, a punctat Andrea Schaechter.

Conferențiarul Cristian Păun, despre vizita FMI în România


Pentru a aduce mai mulți bani la bugetul statului, Guvernul s-a angajat în fața FMI că va aplica acciza de 7 eurocenți pe litru de carburant de la 1 aprilie, ceea ce înseamnă 40 bani în plus pentru fiecare litru de benzină și motorină.

În schimb, va încerca să ajute mediul economic prin câteva măsuri fiscale care vor fi aplicate în lunile următoare.

Una dintre măsuri este reducerea contribuțiilor sociale pentru angajatori cu 5 puncte procentuale, care ar urma să fie aplicată de la jumătatea anului. Tot de la mijlocul anului, Executivul se angajează că va scuti firmele de impozitul pe profitul reinvestit.

Tot din luna iulie, Victor Ponta spune că firmele care vor crea cel puțin 20 de noi locuri de muncă vor beneficia de reducerea la jumătate a cheltuielilor salariale.

Sunt și măsuri care vizează populația. Este vorba despre înjumătățirea ratelor la credite, pe o perioadă de doi ani, pentru persoanele cu venituri mai mici decât salariul mediu net pe economie, adică 1.610 lei. Această măsură va viza aproape 1 milioane de români.

De asemenea, șeful Executivului mai spune că s-a angajat în fața FMI să respecte toate celelalte angajamente, respectiv calendarul de liberalizare a prețului la energie, calendarul de privatizări, dar și listările pe bursă.

Victor Ponta anunță înjumătățirea ratelor timp de doi ani

„Cel mai important lucru este că avem acordul partenerilor pentru doua măsuri care vor avea impact mare în economie. Prima este o măsură de sprijin a persoanelor fizice cu credite la bănci, adoptată printr-o ordonanță a Guvernului. Se aplică tuturor creditelor luate de persoane fizice, fie că e vorba de salariați sau pensionari. Condiția este să aibă un venit mai mic sau egal cu salariul mediu net, 1610 de lei, și să nu aibă restanțe mai vechi de 90 de zile la creditele bancare. Este o măsură care sprijină 907.000 de români. Este vorba despre înjumătățirea ratei pe o perioadă de doi ani, dar nu mai mult de 500 de lei pe lună. Statul va acorda un credit fiscal după acești doi ani pentru a acoperi creșterea dobânzii pentru cei doi ani de scădere a ratei. În baza calculelor făcute de Ministerul de Finanțe și banca Națională, asta presupune ca numai în luna 2014, o sumă de patru miliarde de lei noi să fie disponibilizată din parte băncilor către persoanele fizice”, a declarat Victor Ponta.

Acciza pe carburanți a fost scoasă din memorandumul cu FMI, dar se aplică de la 1 aprilie

Premierul Victor Ponta a anunțat, după întâlnirea cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, Comisiei Europene și Băncii Mondiale, că acciza de 7 eurocenți pe benzină și motorină se va aplica de la 1 aprile, dar că măsura nu mai este inclusă în memorandumul cu FMI.

Elena Udrea: Guvernul nu poate renunța la acciza la carburant, dar poate găsi bani să-i sprijine pe românii cu credite

Parlamentarul Elena Udrea spune că măsura de sprijin pentru cei cu credite, anunțată ieri de premierul Victor Ponta, are scop electoral și că fondurile necesare pentru aplicarea acesteia, aproximativ un miliard de euro pe an, vor veni tot din buzunarul românilor.

Nimeni nu poate fi păcălit. E o măsură electorală, vine în 2014, când USL are nevoie de voturi, după doi ani în care n-am avut parte decât de creșteri de taxe și impozite, și ca număr și ca valoare. Domnul Victor Ponta vine acum și spune unei largi categorii de electorat – și electoratul cu resurse financiare mici – că le dă acest ajutor”, a spus Elena Udrea, în emisiunea Imparțial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri