Sari la conținut

Frații Micula vând 11 hoteluri din sudul litoralului

Frații Micula scot la vânzare 11 hoteluri, cu 2700 camere, pe care le dețin în sudul litoralului. Ar fi mai bine spus nişte umbre de hoteluri pentru că arată ca acum 30 de ani. Deşi le-au avut vreo 15 ani în proprietate, unităţile au rămas cu varul de pe vremea lui Ceauşescu. Acum sunt scoase la mezat când sudul litoralului începe să se dezvolte. În speranţa unui preţ bun.

Hoteluri ca Național sau Unirea, din Mamaia, dar și unități turistice din Olimp și Neptun au fost scoase la vânzare, anunță profit.ro. Cel mai mare este hotelul Prahova, din Neptun, cu 325 camere, însă totodată este și singurul care are doar o stea, relatează Digi24.

Cu toate că este cel mai mare pachet scos vreodată la vânzare, sunt necesare investiții uriașe pentru a transforma hotelurile în unități de cazare decente.

Frații Micula au cumpărat hotelurile, între 2002 și 2003, din patrimoniul statului. Sumele tranzacției nu au fost făcute publice, însă diferite surse din cadrul guvernului, de la acea dată, declarau în presă vremii că hotelurile au fost subevaluate și achiziționate pe sume de sub 500.000 de dolari bucata. Contractele de vânzare-cumpărare au fost încheiate fără obligații de investiții.

Mult timp aceste hoteluri au rămas mostre de turism din perioada ceaușistă. Nu s-a investit niciun leu în ele, iar degradarea acestora s-a accentuat de la un an la altul. Acesta este și motivul pentru care hotelurile au cel mult 2 stele, cu indulgență ar spune turiștii.

Un alt mare proprietar de hoteluri de pe litoral, cu peste 20 de unități la finalul anului 2016, este THR Marea Neagră, societate controlată de SIF Transilvania. Mare parte dintre aceste unități sunt de asemenea scoase la vânzare, fără să fi fost renovate vreodată. Aflate într-o stare deplorabilă, unele au ajuns să fie cumpărate doar pentru pământul de sub ele, cum a fost cazul a două unități din Saturn, care au ajuns la investitori chinezi, anul trecut.

Una dintre cele mai mari tranzacții din ultimul an a fost vânzarea complexului Amfiteatru-Panaramic-Belvedere, din Olimp, pe care omul de afaceri Josef Goschy i l-a cedat lui Mohammad Murad pentru aproximativ 10 milioane euro. Cei doi sunt unii dintre cei mai mari proprietari de la malul mării, unitățile de cazare ale lui Goschy numărând peste 1200 camere.