În ce mai investim când aurul scade: Lapte, gaze naturale, case la Londra

Data publicării:
aur

Cu o cotaţie a aurului în cădere, investitorii trebuie să găsească alte plasamente de refugiu când monedele fluctuează. Există obişnuitul franc elveţian, chiar şi ţinut la un curs fix, arta, maşinile de epocă... dar tot timpul se găsesc alternative. Unele sunt mai neobişnuite, indică un reportaj Reuters cu recomandări de investiţii.

Aurul este durabil, poate fi cumpărat sau vândut uşor, dar mai ales, poate fi purtat! Dar acum, când cunoaşte cea mai mare cădere a cotaţiei din ultimii 30 de ani, este timpul să ne îndreptăm atenţia către noi paradisuri sigure pentru investiţii, aflăm dintr-un reportaj Reuters, preluat de Business Club Digi24.

Laptele este o astfel de alternativă. Cel mai mare procesator de lapte din lume, Fonterra Noua Zeelandă, tocmai a lansat un fond special pentru investiţii în lactate. Paleta de plasamente este variată, de la acţiuni într-un grup precum Danone până la cumpărarea unei banale ferme de vaci. Estimările arată că cererea de lactate la nivel mondial va fi mai mare decât oferta. Piaţa mondială nu a avut de-a face cu un scandal al aflatoxinei aşa cum a fost la noi, deci este pe creştere.

O altă opţiune de investiţii ar fi gazele naturale, care s-au ieftinit după boomul gazelor de şist şi care par a fi o oază pentru investitori. E o investiţie de viitor, în condiţiile în care cererea din ţările asiatice este în creştere. Goldman Sachs recomandă aceste investiţii pe termen lung.

Pentru cei cu buzunare mai largi există o piaţă imobiliară sigură, şi anume Londra: „Numărul proprietăţilor din Londra este limitat. Oameni din întreaga lume investesc în aceste proprietăţi, chiar dacă au preţuri ridicol de mari”, explică Arnab Das, director în cadrul Roubini Economics.

Cu excepţia imobiliarelor londoneze, celelalte investiţii sunt ceva mai ciudate şi pot părea riscante, însă în orice moment există o zonă de confort şi siguranţă: obligaţiunile americane. „Administrarea fiscală a ţării ar putea să ridice ceva griji, dar e greu să combaţi lichiditatea celei mai mari economii a lumii”, conchide Reuters.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri