Noile taxe îi revoltă pe investitori. Aceștia amenință că ar putea pleca din România

Data publicării:
biruri

În plus, noile biruri vor fi suportate în mare parte şi de români nu doar de companii, mai susţin ei. Sunt concluzii la care au ajuns după ce Executivul a anunţat că va introduce o acciză de șapte eurocenţi la litrul de carburant şi va impozita construcţiile speciale, scutite de taxe acum. Intră aici taxarea trotuarelor, a semnelor de circulaţie, a stâlpilor, a conductelor şi chiar a antenelor.

Investitorii străini din România ameninţă că ar putea pleca de aici, ca urmare a noilor taxe puse pe construcţiile speciale.

Aceste biruri vor reduce profitul companiilor, iar investiţiile ar putea fi redirecţionate în ţări cu stabililitate fiscală, spun membrii consiliului investitorilor străini.

Şi reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri dezaprobă măsurile de creştere a taxelor şi impozitelor anunţate de Guvern.

De asemenea, cei din Camera de Comerţ Româno-Americană sunt de părere că noile măsuri fiscale determină o agravare fără precedent a poverii fiscale. Iar efectele se vor vedea în creşterea evaziunii fiscale, diminuarea investiţilor şi scăderea numărului locurilor de muncă, susţin oamenii de afaceri.

„Așa e în toată Europa, nu putem fi aici El Dorado. Aceste măsuri le-am negociat în primul şi în primul rând cu Comisia Europeană şi cu FMI”, spunea premierul Victor Ponta.

Însă, Guvernul nu a calculat nici până acum impactul noilor taxe. Nici Banca Naţională nu a reuşit să estimeze exact efectul noilor taxe în preţuri.

„Nu avem date certe așa cum este acest impact al măsurilor fiscale luate recent de Guvern”, susține guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Guvernul introduce o acciză de șapte eurocenţi la litrul de carburant, iar banii astfel colectaţi vor merge la buget pentru ca apoi să fie redirecţionaţi în construcţia de drumuri şi autostrăzi. Totodată, Executivul va introduce impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale. Impozitul va fi de 1,5% din valoarea construcţiei.

„Mediul fiscal românesc este dominat de o lipsă acută de predictibilitate. Ceea ce generează o reconsiderare a poziţiei pe piaţa autohtonă din partea investitorilor, în sensul redirecţionării investiţiilor prezente şi viitoare în jurisdicţii care oferă o anumită stabilitate fiscală, cel puţin pe termen scurt şi mediu”, se arată în comunicatul Consiliului Investitorilor Străini.

„Astfel de decizii determină o agravare, fără precedent în ultimii 20 de ani, a poverii fiscale pe care contribuabilii români vor fi obligaţi să o suporte. Toate acestea vor determina creşterea evaziunii fiscale, diminuarea drastică a volumului de investiţii, scăderea locurilor de muncă şi dificultăţi economice în cascadă”, susțin oamenii de afaceri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri