Sari la conținut

Nokia se întoarce în România

În 2016 expiră interdiciția celor de la Nokia de a mai produce telefoane mobile. Măsura a fost inclusă în contractul de vânzare a diviziei de profil către Microsoft și încă de anul trecut, oficialii Nokia anunțau că au de gând să revină în forță la finalul acestei perioade.

Numai că de data aceasta, ar urma să se axeze mult mai mult pe telefoane inteligente, adică pe o piață dominată de Samsung și Apple. Pentru a face față concurenței, Nokia avea nevoie de parteneri și a fuzionat prin absorbție cu francezii de la Alcatel-Lucent.

Tranzacția se va finaliza mâine și noua companie va purta numele de Nokia Corporation. La nivel mondial, grupul va avea peste 110 mii de angajați, iar aproximativ 1.500 dintre ei se află în România.

Este vorba despre o parte a divizei de cercetare a celor de la Alcatel-Lucent, care s-a ocupat printre altele de rețeaua de telecomunicații din tunelul care leagă Franța de Marea Britanie. Divizia din Timișoara a mai avut colaborări și cu Orange, Telekom sau Vodafone și cifra de afaceri pentru România se ridică la aproape 90 de milioane de euro.

Alcatel a intrat în România la începutul 1991 și deși în ultimii ani compania a făcut concedieri la nivel mondial, divizia din România a făcut angajări constante.

De cealaltă parte, Nokia a părăsit intempestiv fabrica de la Jucu acum cinci ani, pentru una similară în Vietnam. Motivele ar fi ţinut de infrastructura slabă, de scăderea vânzării de telefoane la nivel mondial, dar şi de creşterea salariilor. La momentul respectiv, peste 2.000 de oameni au fost concediaţi, iar România a pierdut al doilea mare exportator după Dacia.

Fuziunea dintre Alcatel și Nokia are șanse mari să implice și disponibilizări, însă concedierile nu se vor face în Franța, căci aceasta a fost una dintre condițiile puse de statul francez, acționar la Alcatel. Încă din momentul fuziunii dintre Nokia și Alcatel a fost anunțată intenția de a reduce costurile de operare cu până la 900 milioane euro până în 2019.

Pe aceeași temă