Peste cinci milioane de români, buni de plată în contul dividendelor din 2012

Data publicării:
bani lei salarii-2

Aproximativ cinci milioane şi jumătate de mici acţionari la societăţile de investiţii financiare, aşa-numitele SIF-uri, s-au trezit că trebuie să plătească contribuţii de asigurări de sănătate de 5,5 la sută pentru profitul obţinut din aceste acţiuni. Asta chiar şi pentru câştiguri ridicole de numai un leu.

„Apare această situaţie ca pentru un leu venit din dividende să plătim contribuţii la sănătate de 44 de lei lunar Acest paradox ne-a fost adus la cunoștință de către acționarii care se află în categoria aceasta, deținătorii de pachete foarte mici, începând din anul 2012”, spune Virginia Sofian, auditor SIF Moldova.

Cele mai mare dividende, de cinci lei pe cupon, au fost oferite de SIF Muntenia, în timp ce SIF Banat Crişana nu a plătit niciun leu acţionarilor. Impozitul datorat statului este însă mult mai mare decât câştigul adus de cupoane pentru că se calculează în funcţie de salariul minim pe economie, de 800 de lei. Pare aberant, dar aşa funcţionează sistemul fiscal românesc.

„Că este la un leu, atât a realizat, indiferent cum ar fi, aceste persoane datorează aceste contribuţii la sănătate”, explică Georgeta Ghinţuială, consilier în Ministerul de Finanţe.

O altă problemă este că o parte dintre cei care acum au de achitat contribuţii de asigurări de sănătate nici măcar nu ştiu că sunt acţionari la SIF-uri. 15 milioane de români au ajuns să deţină acţiuni fără voie, în urmă cu 20 de ani, prin programul de privatizare în masă din perioada 1993-1995.

Câştigul din cupoane

SIF Banat Crişana - 0 lei dividende/cupon

SIF Moldova - 1,2 lei dividende/cupon

SIF Transilvania - 1,4 lei dividende/cupon

SIF Muntenia - 5,092 lei dividende/cupon

SIF Oltenia - 1,3 lei dividende/cupon

Sursa: adevarul.ro, SIF-uri

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri