Prețurile au crescut în luna aprilie. Salariile românilor nu țin pasul cu scumpirile

Data publicării:
billa mediafax-1

În luna aprilie, cel mai mult s-au scumpit cartofii. Preţul unui kilogram de cartofi a crescut cu aproape 16 la sută de la sfârşitul anului trecut şi 2 la sută doar în ultima lună. Şi la energie electrică s-au înregistrat creşteri de preţuri, peste 10 procente. În topul scumpirilor mai găsim şi fasolea, fructele, dar şi ţigările.

Totuși, s-au înregistrat și ieftiniri. Cel mai mult a scăzut preţul ouălor, cu peste 23 la sută. A scăzut preţul biletelor CFR, cu patru procente. Şi uleiul a fost mai ieftin faţă de luna decembrie a anului trecut, însă diferenţa nu este semnificativă.

Prețurile au crescut ușor față de luna martie. Cu toate acestea, guvernatorul BNR Mugur Isărescu se așteaptă ca inflația să se reducă până la finalul anului. BNR a redus prognoza de inflație pentru acest an de la 3,5 la 3,2 la sută.

Salariile nu țin pasul cu prețurile

Salariile multora dintre români nu au reuşit să ţină pasul cu creşterea preţurilor din ultimul an. În jumătate din judeţele ţării nici măcar cu salariile majorate oamenii nu au putut ţine piept scumpirilor.

Cei mai afectaţi au fost locuitorii din judeţul Timiş. La sfârşitul lunii ianuarie, aceştia au câştigat în medie doar 1.526 de lei, cu 8,3% mai puţin decât în aceeaşi lună a anului trecut. În acelaşi interval de timp, preţurile au crescut cu şase procente la nivel naţional. Practic, timişenii au pierdut de două ori.

În Giurgiu, salariul mediu era în ianuarie cu 5,7% mai mic decât în urmă cu un an. Lefurile au scăzut şi pentru locuitorii din judeţele Alba, Buzău, Ialomiţa şi Vrancea. Ce-i drept, scăderile au fost de sub 1 la sută.

Au fost şi români ale căror salarii au crescut peste inflaţie. Aradul conduce în topul creşterilor, cu 14,8 procente. Câştiguri anuale mai mari au avut şi cei din Hunedoara, Teleorman şi Bistriţa-Năsăud, de peste 11%. În ultimul an şi majorările de salarii din Argeş şi Cluj au acoperit creşterea preţurilor.

La nivelul întregii ţări, însă, locuitorii din jumătate dintre judeţe au ieşit pe minus în ultimul an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri