Reorganizarea ANAF: mii de angajați au preavizele expirate

Data publicării:
ANAF captura

Reorganizarea Administraţiei Fiscale, începută în iulie, s-a desfăşurat pe două paliere: regionalizarea structurilor teritoriale din ANAF, adică transformarea celor 47 de direcţii judeţene în 8 regionale şi crearea noii structuri anti-fraudă, care cuprinde Garda Financiară, Vama şi Direcţia de Integritate a Fiscului. Prima a vizat comasarea structurilor de colectare, investigaţii şi resurse umane.

Pentru acest lucru, toţi angajaţii Fiscului au primit preavize la începutul lunii august şi au avut de optat: fie dau interviu pentru ocuparea postului, dacă exista un singur candidat pe loc, fie examen de departajare, dacă pentru postul vacant erau doi sau mai mulţi candidaţi.

În Bucureşti, situaţia după interviuri arată îngrijorător: au promovat examenul mai puţin de 40% dintre cei care s-au prezentat. Rezultatele sunt valabile doar pentru cei care au fost un candidat pe loc. Rezultatele de la examenele de departajare nu au fost încă anunţate.

A doua parte a reorganizării vizează noua direcţie Anti-Fraudă. Ea va fi formată prin desfiinţarea Gărzii Financiare, a structurilor de control din vămi şi alipirea Direcţiei de Integritate din ANAF.

Odată cu ceilalţi funcţionari ai Fiscului, şi inspectorii gărzii şi ai vămilor au primit preavize. Acestea expiră peste trei zile, iar până la definitivarea noii structurii, mai e cale lungă de bătut. Abia acum se redactează condiţiile în care se va desfăşura examenul, nu există nicio dată fixă stabilită, iar până când nu vin rezultatele, activitatea Gărzii Financiare şi a Vămii are de suferit. Momentul este complet neprielnic. Adică exact luna în care autorităţile au redus Taxa pe Valoare Adăugată la pâine, ca o formă sigură de combatere a evaziunii fiscale.

Rezultatele interviurilor pentru Direcţia de Finanţe Bucureşti

Colectare

140 de posturi vacante: 70 respinşi; 50 admişi; restul absenți

Inspecţie

110 posturi vacante: 60 respinşi; 40 admişi, restul absenţi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri