România la bilanț. Marea bunăstare din 2018 înseamnă, de fapt, 20 de lei

Data actualizării: Data publicării:
portofel gol

Statul este primul care încalcă simple reguli de economie, când vine vorba de alcătuirea bugetului: veniturile să fie mai mari sau măcar egale cu cheltuielile. Pare o ecuaţie necunoscută pentru Guvern. Una care, nerezolvată, ajunge să afecteze bugetele românilor pentru că celebra bunăstare se lasă aşteptată. Cum arată bugetul unei familii? Aflați dintr-un nou episod România la Bilanţ.

În timp ce oameni cu funcţii înalte se ceartă pe bugetele mari, românii sunt preocupaţi de ceea ce se întâmplă la ei în portofel. Toată lumea a resimţit scumpirile, dar când vine chiar statistica să îţi spună în cifre clare că marea bunăstare din 2018 înseamnă cam 20 de lei, parcă îţi dispare optimismul.

În medie, într-o familie din România ajung lunar cam 4.500 de lei. Adică puţin peste 1700 de lei pentru fiecare membru. Din banii aceştia, oricine cumpără mâncare, plăteşte facturile, plăteşte ratele, dacă există, pune benzină sau plăteşte un abonament la autobuz şi mai are şi ceva dări de achitat, mai ales acum, când toată lumea vrea să scape de impozitele locale până la final de martie ca să aibă reducere de 10%. Ce mai rămâne după ce tragi linie? Aproape zece la sută din ce ai avut.

Cheltuielile anulează aproape 3.900 de lei din cei 4.500 de lei despre care vorbeam la început. Rămân puţin peste 560 de lei pentru eventuale economii. Asta în condiţiile în care într-o lună nu acoperi decât cheltuielile cu traiul zilnic. Dacă răceşti cumva şi trebuie să mergi la medic, lucrurile se complică. Şi mai spunem o dată: vorbim despre o medie, pentru că, de fapt, în timp ce unora le rămân nişte bani după plata cheltuielor, alţii abia trăiesc de la o zi la alta, deşi au un venit lunar sigur.

Într-un singur an, 2018, veniturile unei familii au crescut cu 30 la sută. Cheltuielile însă au crescut cu 34 la sută. În cifre calculate de statistică, doar cheltuielile de consum, adică mâncare, utilităţi, abonamente de telefonie şi internet, transport şi alte cheltuieli de zi cu zi sunt cu vreo 300 de lei mai mari ca în 2017. Dacă adăugăm peste aceastea şi taxele şi impozite, vedem că 80% din banii care ajung lunar într-o familie... se duc. Celebra inflaţie e de vină pentru asta. Adică scumpirile.

Lucrurile nu se vor schimba în 2019, şansa să vedem ieftiniri este tot mai redusă. În primul rând, carburanţii sunt mai scumpi. Cursul de schimb a sărit de pragul psihologic de 4,65 de lei imediat ce piaţa a început să asimileze deciziile pripite ale guvernului. Cine încă mai are rate în euro ştie ce înseamnă un leu slab, ca și cei care stau cu chirie şi plătesc raportat la moneda europeană. Facturile sunt calculate tot în funcţie de euro. Toate acestea erodează veniturile. Venituri care nu au crescut pentru toată lumea. Scumpirile însă sunt pentru toţi.

Economia are paliere foarte tehnice, unele greu de înţeles dacă nu eşti specializat. Bunăstarea unui popor este însă oglinda unei bune administrări a banilor. Iar când tu ştii că patronul ţi-a mărit salariul, dar tu trăieşti mai prost decât atunci când aveai un venit mai mic, e vremea să te întrebi ce anume merge prost şi de la unde vin neajunsurile. E un exerciţiu de sinceritate care, uneori, poate înlocui o lecţie de economie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri