Românii plătesc rate cu sute de lei mai mari. Avertismentul analiștilor: ROBOR va mai crește

Data publicării:
banca

ROBOR, indicele în funcţie de care se calculează ratele bancare pentru milioane de români, a atins azi cel mai mare nivel din ultimii trei ani şi jumătate: 2,28% pe an. Nu a mai fost atât din toamna lui 2014. Iar experţii cred că această creştere va continua. Analiştii financiari se aşteaptă ca indicele la 3 luni să ajungă la 3%, în următoarele 12 luni.

Dobânzile ne cam dau de cap în aceste zile, și asta pentru că sunt în creștere. De ce se întâmplă asta? Pentru că indicatorul ROBOR a tot crescut. Haideți să va dau un exemplu: la un credit de 270 mii de lei - înseamnă cam 60 de mii euro, o locuința mică în Capitală - anul trecut rată mea era de puțin peste 1100 lei. Deja luna această, aprilie 2018, am depășit 1300 lei. Sunt mai bine de 200 lei”, relatează Ligia Munteanu, jurnalistă Digi24.
Cei mai afectaţi de creşterea ROBOR sunt românii care s-au împrumutat la bănci pentru a-şi cumpăra o locuinţă. Însă şi cei care au au luat credite de nevoi personale vor plăti rate mai mari.

Principalul factor care a dus la creşterea ROBOR este inflaţia, spun analiştii economici. Tot ei atrag atenţia că, în condiţiile în care tăvălugul scumpirilor va continua, şi indicele robor îşi va păstra trendul ascendent.

Ştim că avem o inflație mare în acest moment şi automat acest ROBOR se duce către inflaţie. Îl vedem în continuare în creştere. Încă nu are o valoare suficient de mare să ne sperie, dar direcţia e clară. Creşterea e constantă”, spune Dragoș Nichifor, consultant fiscal.

Dacă perspectiva inflației devine pe termen lung de 3, 4, Doamne ferește de 5 la sută, ROBOR se va alinia încet-încet către această valoare, chiar peste”, spune Cristian Păun, profesor de economie.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor spune că nu sunt motive de îngrijorare: inflaţia nu are de ce să mai crească.

Partea de creșteri salariale sau de venituri, lucrul ăsta s-a încheiat, este unul dintre motivele care pe partea de inflație a contribuit și el la..., dar este o chestiune care trebuia făcută și ne-am asumat cu toții că trebuie făcută”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.

„Ministrul, sigur, nu are niciun fel de îngrijorare, dar noi care ne uităm la producție și vedem producția locală cum arată și vedem deficitul extern nu putem decât să constatăm că da, ați ridicat consumul la un nivel mare, artificial mai ridicat, consum pe care nu îl ajutați cu o producție din intern”, spune Cristian Păun, profesor de economie.

Statistica europeană arată că martie a fost a doua lună consecutivă în care România a avut cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene. Preţurile de consum au crescut cu 4%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pe câți bani cântă la nunți Irina Loghin, în 2024! Suma nu este deloc mică, de ce cere atât
Digi FM
Erika Isac și Delia, colaborarea anului în plan muzical. Piesa „Abracadabra” i-au cucerit pe fani: „Doamna...
Pro FM
Madonna, din nou singură la 65 de ani. Artista s-a despărțit de iubitul tinerel: „Lucrurile s-au stins între...
Film Now
Jane Fonda, fermecătoare la Festivalul de Film de la Cannes. După defilarea pe covorul roșu, actrița de 86 de...
Adevarul
Cum răspund ucrainenii noii legi a mobilizării: „Aș alege străinătatea, aș da mită. Viața mea este pe primul...
Newsweek
Ce vechime îți trebuie pentru 1.000 lei în plus la pensie la recalculare? Cât ajută grupele de muncă
Digi FM
A plecat din țară în urmă cu 20 de ani, iar acum vrea să se întoarcă acasă. Mesajul unei românce a devenit...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
A rupt tăcerea după 30 de ani. Sharon Stone a spus cine este producătorul care a sfătuit-o să întrețină...
UTV
(VIDEO) Travis Scott si iubitul lui Cher au fost implicati intr-o bataie la petrecerea de dupa Cannes 2024