Statul îşi îngenunchează companiile. Noile impozite vor scoate din bugetele acestora zeci de milioane de euro

Data publicării:
sediu hidroelectrica mediafax-1

După ce Hidroelectrica a anunţat că impozitarea construcţiilor speciale va lăsa compania fără 40 de milioane de euro, societatea care operează reactoarele nucleare de la Cernavodă se plânge că impozitul va fi de 3 ori mai mare decât profitul făcut de companie anul trecut.

Conform estimărilor iniţiale ne apropiem de 100 de milioane. Anual, pentru o companie, această sumă, credeţi-mă, este dramatică”, spune Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica.

S-a produs o oarecare stagnare şi încetinire a proiectelor, datorită ultimelor măsuri care nu mai sunt la fel de stimulative cum erau înainte”, spune, la rândul său, Ion Lungu, preşedinte Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică.

Din acest motiv, companiile de stat cer un sprijin similar certificatelor verzi acordate energiei regenerabile. Ceea ce înseamnă că vom ajunge într-un cerc vicios: statul cere bani companiilor pe impozite noi, firmele rămân practic fără profit şi devin neatractive pentru investitori, iar ca să poată supravieţui cer înapoi sprijin statului. În final, sprijinul va veni tot prin încărcarea facturilor consumatorilor finali.

Practic, consumatorii casnici plătesc de două ori: impozitele puse de stat se reflectă în facturi, iar sprijinul dat companiilor de stat prin mecanisme de sprijin similar cu certificatele verzi, se va vedea în preţul tot mai mare al energiei.

În 2014, energia electrică se scumpeşte cu un procent, chiar din prima zi a anului, dar majorările ar putea continua într-un ritm greu de suportat.

Ne va costa creşteri de preţuri la nivelul consumatorilor finali între 7,8% şi 12,1% în cazul României”, spune Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor.

Guvernul vrea să încaseze peste 100 de milioane de euro din impozitul pe clădirile speciale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri