Teodorovici vine cu noi explicații. „Poate am avut o exprimare nefericită”

Data publicării:
171011_DNA_BELINA_06_INQUAM_Photos_Octav_Ganea teodorovici
Foto: INQUAM_Octav Ganea

Ministrul Finanțelor, Eugen Teorodorovici, a făcut noi precizări în privința controversatei declarații de ieri privind permisele de muncă pe cinci ani pentru cei care muncesc în alte țări din UE. Declarația sa a stârnit un val de critici, iar partidele din opoziție i-au cerut demisia. Ministrul spune însă că aceștia încearcă să se agațe de modul în care s-a exprimat pentru că nu au găsit alte argumente.

Niciodată nu o să fac rău românilor, nici din România, nici din afară. Nu pot să fiu decât evident european. Poate am avut o exprimare nefericită, dar cine încearcă să se agațe, să găsească un motiv, un argument, neputând fi invocate din zona profesională care țin clar de Ministerul de Finanțe, încearcă să aducă în discuție astfel de concluzii pe care unii sau alții le-au înțeles”, a spus ministrul.

Întrebat de jurnaliști care este de fapt propunerea legată de permisele de muncă, Teodorovici a răspuns evaziv: „Propunerea mea este și va fi întotdeauna ca românii, oriunde s-ar afla, să aibă aceleași drepturi în Europa, fie că călătoresc, fie că trăiesc, fie că fac business acolo unde ei decid.

Orice guvern al acestei țări e obligat să creeze un mediu economic și social atractiv, astfel încât cei care sunt în România să rămână în România, cei care au plecat și decid ei să se întoarcă să aibă motive să o facă, iar cei care doresc să vină din Europa sau din orice parte a lumii să o facă dacă doresc să trăiască și să o facă în acestă țară. Este exact ceea ce am spus că trebuie să facă un guvern, adică exact opusul a ceea ce au înțeles alții”.

Discuția respectivă a fost luată din contextul discuției de ieri despre deficitul forței de muncă din România”, a adăugat el.

Ministrul a vorbit ieri, în timpul unei dezbateri la Parlament, despre posibilitatea limitării perioadei în care un european poate munci într-o altă țară membră.

„Permisul de muncă să fie același ca și timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Așa, dacă ajunge în Germania și tot primește drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croația, România de unde a plecat. Maxim 5 ani și, la revedere, să te duci în altă țară să îți cauți loc de muncă”, a spus el.

În prezent, dreptul la liberă circulație este garantat în Uniunea Europeană pentru cetățenii statelor membre. Astfel, aceștia pot lucra oriunde doresc, pentru o perioadă nelimitată de timp, fără să aibă nevoie de permis de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri