Transmiterea de somaţii de plată de către Fisc, cea mai eficientă metodă de recuperare a restanţelor

Data publicării:
functionari fisc

Luna trecută, Alina a primit acasă o somaţie de la ANAF din care a aflat că are datorii către stat. Suma este însă derizorie - patru lei.

Cred că mai mult s-a consumat hârtia şi comisionul pe firma care a distribuit plicul decât această sumă infimă de 4 lei. Dacă aş sta să fac plata de acasă pierd mai mult comisionul prin transferul bancar decât dacă aş merge la un ghişeu care şi acolo trebuie să stau la rând să plătesc 4 lei”, a spus aceasta.

Reprezentanţii Fiscului spun însă că astfel de somaţii sunt normale, chiar dacă suma datorată este foarte mică.

Indiferent de mărimea cifrei care reprezintă o regularizare sau o sumă datorată la bugetul statului se trimite această decizie la domiciliul declarat de către contribuabil prin care vor fi informaţi despre ce obligaţii mai au faţă de bugetul statului”, a declarat Maria Ţăran, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi.

Într-o situaţie similară se află şi persoanele care în 2010 au avut venituri din drepturi de autor, pentru care ar fi trebuit să plătească lunar contribuţia la sănătate. Trei ani mai târziu, mulţi dintre aceştia figurează ca restanţieri, deşi şi-au achitat datoriile la stat.

De la începutul anului viitor, cei care apar cu restanţe către stat ar putea fi vizitaţi acasă de inspectorii ANAF. Autorităţile încearcă astfel să transforme Fiscul într-o maşină de adunat bani.

Transmiterea de somaţii de plată s-a dovedit a fi cea mai eficientă modalitate de recuperare a datoriilor către bugetul de stat, potrivit datelor ANAF. Prin această metodă, Fiscul a încasat aproape 6,2 miliarde de lei din cei peste 9 miliarde de lei recuperaţi în prima jumătate a anului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri