Un cunoscut caricaturist a fost concediat din cauza unui desen cu Benjamin Netanyahu

Data publicării:
caricatură de Steve Bell
Premierul Israelului își face o tăietură care se conturează ca forma Fâșiei Gaza. Acesta operează cu mănuși de box. Caricatură de Steve Bell / sursa foto: Twitter

Steve Bell, desenator cu ștate vechi al publicației The Guardian, a fost demis de ziar pentru o caricatură care îl portretiza pe liderul israelian Benjamin Netanyahu. Desenul a stârnit o discuție care a adus în prim plan antisemitismul, transmite BBC.

Caricatura îl înfățișează pe Netanyahu operând pe propriul său stomac. Bell a spus că desenul a căpătat notorietate după ce un apel telefonic la ziar a sugerat că acesta ar putea face referire la personajul Shylock și „livra de carne” din piesa „Neguțătorul din Veneția” de William Shakespeare.

Caricaturistul declară însă că a fost inspirat de un desen animat al președintelui Lyndon B. Johnson din anii 60.

Scriind pe X, Bell a spus că a trimis imaginea la începutul acestei luni și „patru ore mai târziu... am primit un telefon de rău augur de la birou cu mesajul ciudat de criptic… „livră de carne”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Bell a declarat că a răspuns că nu înțelege ce se întâmplă, iar de la birou i s-a spus „tipul evreu - livră de carne - figură de stil pentru antisemit”.

Cămătarul Shylock, din piesa lui Shakespeare, este considerat a fi unul dintre cele mai notorii stereotipuri evreiești din literatura engleză, din cauza naturii sale lacome.

În celebra piesă „Neguțătorul din Veneția”, Shylock cere o livră din carnea lui Antonio (un alt personaj, neguțătorul) dacă împrumutul nu îi este rambursat în trei luni.

Bell a declarat pentru BBC că interpretarea conducerii The Guardian „nu are sens, deoarece nu există nicio referire la acea piesă în desenul meu, care îl arată pe Netanyahu gata să-și efectueze o operație chirurgicală în timp ce poartă mănuși de box”, ce presupune consecințe catastrofale care vor apărea.

Steve Bell, the English political cartoonist, at the Edinburgh International Book Festival 2015. Edinburgh, Scotland.
Foto: Steve Bell / sursa foto: Profimedia Images

„Imaginea în sine a fost inspirată de desenul animat al regretatului, marele David Levine, în care președintele Lyndon Johnson (LBJ) își arată cicatricea operației, pe care Levine o desenează sub forma unei hărți a Vietnamului”, a mai spus Bell.

Un purtător de cuvânt al GNM (Guardian News and Media) a spus: „A fost luată decizia de a nu reînnoi contractul lui Steve Bell. Desenele lui Steve Bell au reprezentat o parte importantă a The Guardian în ultimii 40 de ani - îi mulțumim și îi dorim toate cele bune."

Problema a apărut într-o perioadă de tensiuni crescute în urma atacurilor Hamas asupra Israelului de la începutul acestei luni și a loviturilor de răzbunare ulterioare asupra Gaza.

Nu este prima dată când publicația The Guardian este acuzată că folosește imagini antisemite

Un desen din 2020 care îl prezintă pe Sir Keir Starmer ținând capul lui Jeremy Corbyn pe o farfurie a fost interpretat de unii ca o referire la capul lui Ioan Botezătorul, care a fost prezentat lui Salome, fiica regelui evreu Irod.

În același an, deputatul conservator Sajid Javid a scris pe Twitter că desenul lui Bell - înfățișând fostul ministru de interne Priti Patel și fostul prim-ministru Boris Johnson ca niște tauri cu inele în nas - a fost „incredibil de ofensator”.

Javid a spus că „amintește de desenele animate antisemite din secolul trecut”, adăugând că The Guardian „ar trebui să știe mai bine”.

The Guardian și-a cerut scuze la începutul acestui an, după ce un desen animat înfățișându-l pe președintele BBC, Richard Sharp, a fost criticat ca antisemit.

Martin Rowson, artistul care l-a desenat, și-a cerut scuze.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri