V. Ponta: Reducerea TVA la pâine este temporară. Evaluăm efectele după un an

Data publicării:
paine - 5450567-Mediafax Foto-Emil Badea-5

După ce în urmă cu două zile susţinea că reducerea TVA la pâine nu este o măsură temporară, premierul Victor Ponta şi-a schimbat declaraţia. A anunţat că cel mai târziu în septembrie anul viitor va face o evaluare a acestei măsuri pentru a vedea dacă are vreun efect în scăderea evaziunii fiscale. 


ACTUALIZARE 12.10. 

Declaraţia a venit la o oră după ce şefa delegaţiei FMI în România a spus că măsura este una temporară şi că dacă nu îşi atinge scopul, s-ar putea reveni la nivelul de 24 la suta al taxei pe valoare adăugată la pâine.

Măsura reducerii TVA la pâine este temporară, a spus premierul Victor Ponta.

Potrivit premierului, este o măsură asupra căreia se vor trage concluzii după 6 luni - un an de la aplicare, pentru a se vedea dacă evaziunea fiscală s-a redus.

Anual, statul pierde 300 de milioane de lei din neîncasarea TVA, ceea ce înseamnă că 60% din piaţă este nefiscalizată.

Astăzi, s-a semnat un acord cu producătorii din panificaţie, dar premierul a recunoscut că nimeni nu îi poate oblga nici pe comercianţi, nici pe retaileri să scadă preţul. El a subliniat că producţia agricolă din acest an este cu 50% mai mare decât cea de anul trecut.

Premierul a subliniat că scopul măsurii este reducerea evaziunii fiscale, nu reducerea preţului pâinii.

Reducerea TVA la pâine de la 24% la 9% va fi aplicată de la 1 septembrie.  


Brutarii au promis că vor reduce prețul pâinii cu 15 procente. Este exact diferența cu care a scăzut TVA la pâine, de la 24% la 9%.

Important de știut este că nu se va reduce TVA la toate sortimentele, ci doar la franzele, la chifle, la covrigi, nu și la produse precum cozonaci.

Scopul acestei măsuri este reducerea evaziunii fiscale din domeniu, care a ajuns la 300 de milioane de euro anual.

„Astfel de reduceri trebuie să fie neutre din punct de vedere fiscal. De aceea, există măsuri compensatorii, anume accizele pentru a închide orice ecart care s-ar putea crea de pe urma reducerii TVA-ului”, a declarat astăzi Andrea Schaechter, șefa misiunii FMI în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri