Viscolul va încărca facturile la curent și la gaze

Data publicării:
factura incalzire-45850

Consumul de electricitate a crescut în ţară cu 20% şi e în urcare. Producţia de curent a ajuns la un vârf de 9.500 de MW pe oră, cu peste 2.000 de MW/oră faţă de acum două zile. Producţia de acum este comparabilă cu cea din anii de comunism, însă acum se mai face şi export.

Morile de vânt s-au învârtit puternic astăzi, pe fondul viscolului, aşa că au ajuns să asigure 20 la sută din totalul producţiei. Peste 30 la sută din producţie vine de la centralele pe cărbuni, iar restul de 50 la sută se împarte între hidrocentrale şi centrală nucleară. Au fost puse în funcţiune mai multe termocentrale decât de obicei şi aceasta e energie mai scumpă.

Creşterile din termocentrale se văd în importurile de gaze. S-au triplat în aceste zile, faţă de o perioadă normală de iarnă, ca urmare a creşterii consumului. Numai ieri, consumul de gaze a fost cu 24 la sută mai mare. În vară s-au înmagazinat gaze ieftine din producţia internă, dar nu au ajuns.

Potrivit unor surse din cadrul Dispeceratului de gaze, citate de Agerpres, producţia internă este la nivel maxim, la fel şi extracţia din depozite, astfel că singura sursă disponibilă este importul din Rusia.

Acum e o perioada bună, căci preţul gazelor din import la Gazprom a mai scăzut, undeva spre 400 de dolari pe mia de metri cubi. Dar pe fondul cererii, preţul va urca peste câteva luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri