10 ani de conflict, haos și foamete în Yemen, țara rebelilor Houthi. Jumătate din victimele războiului civil au murit de foame și sete

Data publicării:
yemen
Yemeniții strămutați de conflict, primesc ajutor alimentar și provizii pentru nevoile de bază, într-o tabără din districtul Hays din provincia vestică Hodeida, devastată de război. Sursa foto: Profimedia Images

Republica Yemen trece printr-o perioadă de instabilitate majoră din 2014, când forțele Houthi susținute de Iran au luat cu asalt capitala Sanaa și au răsturnat guvernul recunoscut internațional și susținut de Arabia Saudită, declanșând un război civil. De atunci haosul, conflictele și foametea au dictat în țara rebelilor care acum atacă nave comerciale în Marea Roșie, notează CNN.

Conflictul din Yemen s-a transformat într-un război mai extins în 2015, când o coaliție condusă de Arabia Saudită a intervenit în încercarea de a-i învinge pe Houthi.

Opt ani mai târziu, coaliția nu a reușit să-i alunge pe Houthi, care rămân în controlul unei mari părți a Yemenului. În cele din urmă, a fost semnat un acord de încetare a focului în 2022, care a expirat după șase luni. Părțile aflate în conflict nu au revenit, totuși, la luptele pe scară largă.

Războiul a declanșat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume, cu sute de mii de morți și împingând populația din anumite părți ale țării în foamete.

4 din 5 yemeniți au nevoie de ajutor umanitar

17 milioane de oameni suferă în prezent de nesiguranță alimentară în Yemen, afirmă agenția ONU Programul Alimentar Mondial, avertizând că situația umanitară și lipsa alimentelor și a altor provizii esențiale au „potențialul de a aduce milioane de oameni mai aproape de foame și moarte”.

De asemenea, conflictul a făcut ravagii în infrastructura țării, a exacerbat colapsul economic și a dus la strămutarea pe scară largă a populației.

Astăzi, peste 24 de milioane de oameni – peste 80% din populație – au nevoie de ajutor umanitar și protecție, potrivit ONU. Aproximativ trei milioane de persoane au fost strămutate din casele lor, sute de mii și-au pierdut locurile de muncă, iar mai mult de jumătate din populație trăiește acum în sărăcie extremă.

377.000 de victime

Conflictul a ucis până la aproximativ 377.000 de persoane, potrivit unui raport din 2021 al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), dintre care mai mult de jumătate au murit din cauze indirecte asociate conflictului - cum ar fi lipsa de hrană, apă și asistență medicală.

Până acum, doar 38,9% din nevoile de finanțare umanitară ale Yemenului sunt satisfăcute, spune Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), cu un deficit de finanțare de 2,7 miliarde de dolari încă necesar.

Republica Yemen este o țară în Orientul Mijlociu situată în Peninsula Arabică din sud-vestul Asiei. Este mărginită de Arabia Saudită la nord, Marea Roșie la vest, Marea Arabă și Golful Aden la sud, și Oman la est. Teritoriul Yemenului include peste 200 insule, cea mai mare fiind Socotra, la cam 415 km la sudul Yemenului, lângă coasta Somaliei.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri