Foto 2250 de polițiști și 144 de vehicule pentru prinderea baronului drogurilor din Uruguay. Sebastian Marset este căutat de Interpol și DEA

Data publicării:
profimedia-0793145115
Bolivia a lansat o vastă operaţiune poliţienească pentru a încerca să-l prindă pe uruguayanul Sebastian Marset, un presupus baron al drogurilor. Foto: Profimedia

Bolivia a lansat o vastă operaţiune poliţienească pentru a încerca să-l prindă pe uruguayanul Sebastian Marset, un presupus baron al drogurilor, căutat în ţara sa, în Paraguay şi în Brazilia, precum şi de către Interpol şi DEA american, a informat duminică o sursa oficială, notează AFP, preluată de Agerpres.

Bolivia a lansat o vastă operaţiune poliţienească pentru a încerca să-l prindă pe uruguayanul Sebastian Marset, un presupus baron al drogurilor. Foto: Profimedia
Bolivia a lansat o vastă operaţiune poliţienească pentru a încerca să-l prindă pe uruguayanul Sebastian Marset, un presupus baron al drogurilor. Foto: Profimedia

Numele său este asociat cu asasinarea în Columbia a procurorului anti-mafia paraguayan Marcelo Pecci, în mai 2022, ca unul dintre organizatorii crimei. 

Potrivit ministrului guvernului bolivian de interne, Eduardo del Castillo, cu începere de sâmbătă au avut loc „o serie de percheziţii” în departamentul Santa Cruz, în estul ţării, la graniţa cu Brazilia şi Paraguay, în cadrul operaţiunilor de căutare a lui Sebastian Marset, „traficant de droguri de mare valoare”. 

„Acest individ este căutat de Interpol, DEA (Departamentul american de combatere a drogurilor), de ţări din regiune, precum Uruguay, Brazilia şi Paraguay”, a adăugat ministrul. 

Marset este căutat de Interpol pentru că ar fi transportat cel puțin 16 tone de cocaină între Paraguay și Europa via Uruguay, scria în urmă cu un an insightcrime.org. 

„Am mobilizat peste 2.250 de poliţişti, peste 144 de vehicule, am efectuat peste 23 de operaţiuni, şase percheziţii şi am arestat 12 persoane”, a precizat Del Castillo. 

Sebastian Marset Cabrera, „cu mai multe naţionalităţi”, se află „în continuare” în departamentul Santa Cruz, cu soţia sa de origine peruană şi cei trei copii ai lor, a spus ministrul. 

Potrivit primelor investigaţii, presupusul baron a intrat în Bolivia în septembrie anul trecut unde a desfăşurat anumite activităţi sociale, apărând în special ca proprietar al unui club de fotbal din divizia a doua a regiunii. 

Doi fraţi columbieni, care au organizat crima şi l-au plătit pe asasinul care l-a împuşcat mortal pe procurorul Pecci pe o plajă din Columbia în 2022, au fost condamnaţi în mai în Columbia la 25 de ani şi şase luni de închisoare, potrivit procurorilor columbieni. 

Marcelo Pecci, 45 de ani, se afla în luna de miere cu soţia sa însărcinată, jurnalista paraguayană Claudia Aguilera. 

Bazele unui grup internațional de trafic de droguri 

În vreme ce ascensiunea primului cartel uruguayan pare să fi fost rapidă, Marset pare să fi pus de mult timp bazele unui grup internațional de trafic de droguri. 

În 2012, el a fost conectat pentru prima dată de un transport de marijuana care urma să fie transportat din Paraguay în Uruguay cu un avion privat. Avionul respectiv a fost pilotat de Juan Domingo Viveros Cartes, alias „Papacho”, unchiul fostului președinte al Paraguayului, Horacio Cartes, care a fost, de asemenea, încarcerat pentru implicarea sa în această afacere. În 2013, Marset a fost arestat pentru că a aranjat o altă astfel de livrare în Uruguay. 

În timpul celor cinci ani petrecuți în închisoarea La Libertad, acesta ar fi stabilit contactele internaționale de care avea nevoie pentru a-și promova ambițiile. El a menținut legături strânse cu Primul Comandament al Capitalei (Primeiro Comando da Capital - PCC) din Brazilia, după care și-a numit grupul, potrivit ziarului uruguayan El Observador. 

După ce a părăsit închisoarea în 2018, a început să călătorească pentru a-și asigura linia de aprovizionare cu cocaină, vizitând diverse țări din America Centrală și de Sud, potrivit ziarului paraguayan Ultima Hora. 

De asemenea, se pare că a fost dispus să folosească violența pentru a-și atinge mijloacele, având legătură cu mai multe asasinate în Paraguay.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri