A început controversatul proces al celor 24 de voluntari care salvau migranţi din Mediterană. Sunt acuzaţi de trafic de persoane

Data actualizării: Data publicării:
Sarah-Mardini
Printre cei 24 de inculpaţi se numără şi Sarah Mardini, o refugiată din Siria care a devenit subiect de film. Foto: Profimedia Images

Procesul a 24 de voluntari care salvau migranţi din Marea Mediterană şi îi aduceau în Grecia a început marţi, în insula Lesbos, în ciuda criticilor Parlamentului European care a numit acest caz o "incriminare a solidarităţii", scrie BBC.

Voluntarii, printre care se numără şi înotătoarea Sarah Mardini, la rândul ei o refugiată din Siria, sunt acuzaţi de trafic de persoane, spionaj şi acces ilegal la comunicaţii de stat.

Cei 24 au fost arestaţi în 2018 sub suspiciunea că au interceptat informaţii confidenţiale despre fluxul de refugiaţi care veneau pe mare dinspre coasta Turciei spre Grecia şi au ajutat grupurile de traficanţi de persoane să îi transporte pe teritoriul grecesc.

Unul dintre acuzaţi, scufundătorul Seán Binder, spune că acuzaţiile de spionaj şi de folosire a comunicării criptate nu se referă la altceva decât la faptul că voluntarii îşi scriau pe WhatsApp şi ascultau frecvenţa radio a vaselor maritime pentru a localiza ambarcaţiunile cu migranţi aflaţi în pericol.

"Trebuie să ne asigurăm că misiunile de căutare şi salvare sunt permise, trebuie să ne asigurăm că oamenii au dreptul de a cere azil", a spus acesta.

Printre acuzaţi se numără şi Sarah Mardini, care, împreună cu sora ei, Yusra Mardini, au ajuns în Grecia, în 2015, la bordul unui vas plin de refugiaţi sirieni. Pentru că surorile erau înotătoare de performanţă, acestea i-au ajuat şi pe ceilalţi să ajungă la mal.

Yusra Mardini a participat la Olimpiada din Rio de Janeiro, un an mai târziu, într-o echipă specială a refugiaţilor. Împreună cu sora sa, Sarah, s-a alăturat grupului de voluntari "Response Centre International" care se ocupa de sprijinul refugiaţilor.

Povestea lor a devenit şi subiectul filmului "The Swimmers" (Înotătoarele) care a avut premiera anul trecut.

Surorile-Mardini
Surorile Sarah Mardini (stânga) şi Yusra Mardini la premiera filmului "Înotătoarele". Foto: Profimedia Images

Sarah Mardini spune că acuzaţiile au venit ca un şoc pentru voluntarii care nu doreau decât să ofere asistenţă medicală, apă şi pături refugiaţilor atunci când ajungeau pe teritoriul Greciei.

Procesul voluntarilor vine după un caz similar, care a stârnit multe controverse. Este vorba de condamnarea imigrantului somalez Mohamed Abdi care a primit o sentinţă de 142 de ani de închisoare pentru trafic de persoane, într-un tribunal din Grecia.

Abdi a afirmat, însă, că nu a făcut altceva decât să ghideze la mal un vas cu peste 30 de migranţi care fuseseră abandonaţi în Marea Mediterană, în 2020, de un traficant de persoane din Turcia.

Mohamed Abdi a primit sprijin legal din partea Parlamentului European, iar pedeapsa lui a fost redusă la opt ani. Acesta a fost eliberat din închisoare, luni, pentru bună purtare.

Parlamentul European a condamnat şi procesul celor 24 de voluntari. Un raport îl califică drept o încercare de "incriminare a solidarităţii", iar mai mulţi europarlamentari au semnat o scrisoare comună prin care cer autorităţilor elene să revizuiască cazul şi să renunţe la acuzaţii.

Procesul a fost criticat şi de zeci de ONG-uri, printre care şi Amnesty International.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri