Galerie Foto Simbolul tragediei de la Ceuta. Povestea bebelușului salvat din apele reci ale Mediteranei: „Nu știam dacă trăiește sau a murit”

Data publicării:
bebelus tinut deasupra apei de un salvator spaniol, care se ajuta de un colac de salvare
Simbolul tragediei de la Ceuta: salvatorul Juan Francisco Valle din Garda Civilă spaniolă, recuperând un bebeluș din apele reci ale Mediteranei. Foto: Facebook / Guardia Civil

O fotografie din timpul operațiunilor de salvare a migranților marocani care încearcă să ajungă în Europa prin Marea Mediterană a devenit simbolul tragediei care are loc zilele acestea în exclava spaniolă Ceuta. Un bebeluș de circa un an este ținut la suprafață de un polițist al Gărzii Civile spaniole, pe o vreme ploioasă, în apele reci ale Mediteranei. Salvatorul, Juan Francisco Valle, a povestit cum l-a salvat pe micuț.

Poza a fost făcută marți, când aproximativ 8.000 de migranți din Maroc au ajuns înot în exclava spaniolă Ceuta, din nordul Africii. Imaginea s-a viralizat și, în cele din urmă, s-a aflat identitatea salvatorului: Juan Francisco Valle, un polițist de 41 de ani din cadrul Gărzii Civile spaniole. 

Polițistul, care este celebrat acum ca un erou în Spania, a vorbit despre misiunea din acea zi.

Bebelușul era ținut pe umeri de mama lui, care plutea în apele Mediteranei, a povestit el unui post de radio spaniol, potrivit Der Spiegel

„Am apucat copilul, era înghețat, complet palid, nu mișca deloc... Sincer, nu știam dacă trăiește sau a murit”, a spus Valle. El nu știa nici măcar dacă este băiat sau fată.

Bebelușul a ajuns la mal și este în viață acum, mai scrie Spiegel, citând presa spaniolă.

Juan Valle, care face parte dintr-o echipă de elită, antrenată în salvări de pe mare, a Gărzii Civile, a mai spus că acțiunea a fost „traumatizantă”. De multe ori, salvatorilor le este greu să-și dea seama ce poartă în spate migranții care înoată în mare, „dacă sunt bagaje cu haine sau dacă își duc copiii”.

Valle, care muncește de 12 ani în garda Civilă și este antrenat să facă față „aproape oricărei situații posibile pe mare”, a spus că nu a văzut niciodată un asemenea „val de sute de oameni disperați”.

Cel puțin 8.000 de imigranți ilegali au pătruns în Ceuta, un număr record pentru o singură zi, potrivit Spaniei. Între ei sunt circa 1.500 de minori. Imigranții vin fie înot și sar apoi gardurile de la graniță, fie pur și simplu vin pe jos, când mareea este în reflux.

Majoritatea imigranților sunt marocani, susține Spania. Forțele de securitate spaniole au reușit să trimită înapoi în jur de 2.700 de oameni, dar nu și minorii.

Mulți copii încearcă să ajungăîn Europa alături de părinții lor, în ciuda pericolelor din Mediterana. Foto: Facebook / Guardia Civil
Mulți copii încearcă să ajungăîn Europa alături de părinții lor, în ciuda pericolelor din Mediterana. Foto: Facebook / Guardia Civil

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
David Popovici, un nou record mondial: A fost cel mai rapid din lume, dar timpul lui nu va fi omologat...
Digi FM
Andreea Bălan rupe tăcerea despre împăcarea cu George Burcea
Pro FM
Mesajul făcut public de Corina Bud după derapajul de la concertul Coldplay. Fanii, extrem de duri: „Ce fel de...
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul despre momentul când a luat o pauză de la actorie: „A fost înfricoșător”
Adevarul
Cazul Alinei Apostol, închisă în China, ignorat de Ciolacu, Ciucă, Gorghiu. Răspunsurile la mesajele...
Newsweek
China poftește la teritorii din Japonia și India. „Taiwanul i-a deschis apetitul"
Digi FM
De ce s-au despărțit Delia și Edi Iordănescu, deși toți credeau că vor ajunge în fața altarului: „A fost o...
Digi World
Tu știi cum se mănâncă, de fapt, fructul kiwi? Un medic explică modul corect prin care poți asimila toate...
Digi Animal World
Imagini terifiante cu o femeie care este atacată de un taur pe o plajă din Mexic. Cum a ajuns turista în...
Film Now
„Speră că nu voi supraviețui procedurilor de divorț!” Shannen Doherty, critici la adresa fostului soț, căruia...
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia