Abbas, către Blinken: „Nu am cuvinte pentru a descrie genocidul şi distrugerile suferite de poporul palestinian din Gaza”

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0819903906
Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu președintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Foto: Profimedia

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, i-a spus secretarului de stat american, Antony Blinken, că trebuie să existe o „încetare imediată a focului” şi să se permită intrarea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza, a declarat purtătorul său de cuvânt Nabil Abu Rudeineh pentru Reuters

„Nu am cuvinte pentru a descrie genocidul şi distrugerile suferite de poporul palestinian din Gaza din cauza maşinii de război a Israelului, fără să ţină cont de principiile dreptului internaţional”, i-a transmis Abbas lui Blinken.

Cei doi oficiali s-au întâlnit duminică.

După întâlnirea cu Abbas în Cisiordania, Blinken a făcut apel la încetarea „violenţelor extremiştilor” împotriva palestinienilor din Cisiordania, unde comunitatea internaţională se teme de o extindere a conflictului, transmite AFP, potrivit Agerpres. 

Potrivit Autorităţii palestiniene, războiul dintre Israel şi Hamas a exacerbat tensiunile din Cisiordania ocupată, unde peste 150 de palestinieni au fost ucişi de tiruri ale soldaţilor sau coloniştilor israelieni, după 7 octombrie.

Potrivit purtătorului său de cuvânt, Matthew Miller, Antony Blinken „a reafirmat angajamentul SUA privind livrarea de ajutor umanitar vital şi reluarea serviciilor esenţiale în Gaza”, bombardată continuu de Israel, care a declarat că vrea să „nimicească” Hamas, după atacul din 7 octombrie.

Duminică, armata israeliană a difuzat din nou în Gaza fluturaşi îndemnând populaţia să se evacueze spre sud, pentru a se apăra de ciocniri.

Aflat sâmbătă la Amman, în Iordania, Antony Blinken a reiterat opoziţia SUA faţă de o încetare a focului, care nu ar face „decât să menţină Hamas pe poziţie”, pronunţându-se pentru „pauze” care să permită intrarea ajutorului umanitar pentru populaţia din Gaza.

Cel mai nou bilanţ al războiului, anunţat duminică de Ministerul sănătăţii al Hamas, este de 9.770 de persoane ucise în Gaza, în cea mai mare parte civili, inclusiv 4.800 de copii, în bombardamente israeliene. Autorităţile israeliene au afirmat la rândul lor că cel puţin 1.400 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în ziua atacului fără precedent al Hamas.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri