Aderarea României la Schengen, pe ordinea de zi provizorie a Consiliului JAI din decembrie

Robert Kiss Data publicării:
Romania in Schengen, March, Volt Europa, Bucharest, Romania - 03 Jun 2023
Sursa foto: Profimedia Images

Aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen este inclusă pe ordinea de zi provizorie a Consiliului JAI din 4-5 decembrie. Surse guvernamentale susțin că decizia de a menține punctul pe agenda Consiliului JAI ține de discuțiile pentru deblocarea vetoului austriac, precum și de alegerile din Olanda, de la finalul lunii noiembrie, țară care se opune aderării Bulgariei.

Potrivit ordinii de zi provizorii a Consiliului JAI, unul dintre punctele supuse votului este aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen. Există însă o mențiune care precizează că este un subiect „posibil” de discuție.

Surse guvernamentale susțin că „România va lua cea mai bună decizie” dacă va cere Spaniei, care deține președinția UE, să mențină sau să scoată punctul de pe ordinea de zi, în cazul în care nu vor fi convinse cele două țări care se opun prin veto, Austria și Olanda.

Recent, cele mai importante grupuri politice europene, Partidul Popular European și Partidul Socialiștilor Europeni au cerut, prin rezoluții, acceptarea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen.

Într-o postare pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu, spunea în urmă cu două săptămâni că „va face tot ce îi stă în putință” pentru a convinge actualul Guvern din Olanda, dar și pe cel de dreapta din Austria, care au blocat aderarea țării noastre la zona de liberă circulație, de dreptul României de a fi în Schengen. 

Aflat săptămâna trecută într-o vizită la Chișinău, președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a declarat că decizia guvernului tării sale, de a bloca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, este „greșită”.

Alexander Van der Bellen a menționat referitor la decizia guvernului austriac de a se opune la intrarea României și Bulgariei în Schengen că „speră ca într-o bună zi această decizie luată de Executivul țării să fie revizuită”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri