Alegeri parlamentare în Grecia. Partidul premierului Mitsotakis obține scor dublu față de rivali. Totuși, ar putea cere turul doi

Data publicării:
Premierul Greciei Kyriakos Mitsotakis votează în cadrul alegerilor parlamentare, la Atena, pe 21 mai 2023.
Partidul condus de premierul elen Kyriakos Mitsotakis a obținut peste 40 la sută din voturi la alegerile parlamentare. Foto: Profimedia Images

Partidul de dreapta Noua Democrație al premierului Kyriakos Mitsotakis a câștigat alegerile parlamentare de duminică, din Grecia, formațiunea având un scor de 41% după numărătoarea a două treimi dintre voturi, dublu față de cele 20 de procente obținte de partidul de stânga Syriza, al fostului prim-ministru Alexis Tsipras, transmite BBC.

Chiar și așa, premierul Kyriakos Mitsotakis ar putea opta pentru turul doi de scrutin, în încercarea de a obține peste 45% din voturi, ceea ce i-ar da șansa să formeze guvernul fără să caute alianța cu alte partide.

Până acum patru ani, sistemul electoral elen prevedea că partidul care obținea primul loc în alegeri primea automat 50 de locuri în plus în Parlamentul de 300 de locuri al Greciei.

În prezent, însă, acest lucru se întâmplă doar dacă formațiunea aflată pe primul loc în preferințele alegătorilor are peste 45% din voturi.

Pentru a avea o majoritate confortabilă, Noua Democrație ar trebui să facă alianță cu celălalt partid de stânga din Grecia, Pasok, care a obținut 12% din voturi.

Totuși, liderul Pasok, Nikos Androulakis este un contestatar al lui Mitsotakis, pe care îl acuză că știa că telefonul său a fost spionat de serviciile secrete grecești, un scandal care a ținut prima pagină a presei elene anul trecut.

În urma acestor acuzații și-au dat demisia atât nepotul lui Mitsotakis, care îi era șef de cabinet, cât și șeful serviciilor secrete.

Scorul obținut de Noua Democrație, partid aflat la putere, este peste cel din sondaje.

Campania electorală din Grecia a fost marcată de tragedia feroviară din februarie, în care au murit 57 de persoane.

Opoziția a numit accidentul un simptom al unei stări disfuncționale a statului.

La rândul său, Kyriakos Mitsotakis și-a axat campania pe creșterea economică de 6%, din 2022, afirmând că este singurul care poate consolida această realizare.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri