Apariție misterioasă a lui Prigojin, la Sankt Petersburg, chiar în timpul summitului găzduit de Putin

Data actualizării: Data publicării:
Yevgeny Prigozhin
Evgheni Prigojin s-ar afla la Sankt Petersburg. Foto: Profimedia Images

Evgheni Prigojin, fondatorul companiei militare private Wagner, a fost zărit la Sankt Petersburg, unde s-a întâlnit cu un demnitar african în marja summitului Rusia-Africa, potrivit unor conturi asociate cu grupul de mercenari, relatează CNN, potrivit News.ro.

CNN precizează că nu a reuşit să identifice demnitarul african, dar acesta purta la gât un şnur pentru ecuson care se potrivea cu cele purtate de alţi oficiali care participă la summitul Rusia-Africa care se desfăşoară la Sankt Petersburg şi la care participă Vladimir Putin.

Yevgeny Prigozhin at Russia-Africa summit
Prigojin s-a întâlnit cu un lider african, la summitul de la Sankt Petersburg. Foto: Profimedia Images

Contul Telegram Orkestr Wagnera a mai publicat încă o poză cu Prigojin care dă mâna cu un bărbat african, lângă un perete pe care sunt afişate hărţi. „Evgheni Prigojin şi directorul Afrique Media în marja Forumului economic Rusia-Africa” - este explicaţia pentru fotografie. „Şeful PMC Wagner şi-a vizitat prietenii africani la Sankt Petersburg. Se spune că jumătate din delegaţie a venit pentru a discuta condiţiile de cooperare cu reprezentantul (Wagner - n.r.) din Sankt Petersburg”, adaugă contul Telegram apropiat de Wagner.

Într-o altă postare se spune că „Evgheni Prigojin continuă să consolideze poziţia şi influenţa Rusiei şi a Wagner în Africa”, iar lovitura de stat din Niger ar fi o dovadă în acest sens.

„Preşedintele pro-francez Mohamed Bazuma a fost răsturnat. Armata, care a ajuns la putere, lucrează îndeaproape cu omologii săi din Mali, care la rândul lor sunt în strânsă legătură cu luptătorii Wagner. Anunţul de preluare a puterii a fost citit de colonelul Amadou Abdraman, care a vorbit în numele armatei şi al forţelor de securitate” - este comentariul care însoţeşte un videoclip. ㅤ

CNN notează în legătură cu aceste fotografii cu Prigojin la Sankt Petersburg că este prima dată când liderul Wagner este văzut în public în interiorul Rusiei de când a condus revolta armată de luna trecută. De la rebeliune, Prigojin fusese văzut în public doar la 19 iulie, când a apărut într-un videoclip filmat probabil în interiorul Belarusului, aparent salutând luptătorii Wagner la o bază din Asipovici. Videoclipul era pixelat şi filmat în lumină slabă, astfel încât CNN nu poate spune cu certitudine că cel care vorbeşte este Prigojin şi nici când a fost filmat, dar directorul CIA, Bill Burns, a confirmat ulterior că fondatorul Wagner se afla la Minsk. „S-a mişcat puţin”, a declarat Burns la Forumul de securitate Aspen. „Cred că a fost la Minsk în ultima vreme. Nu sunt sigur că are vreun plan de a se retrage în suburbiile din Minsk, dar a petrecut ceva timp şi în Rusia”, a declarat directorul CIA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri