Putin vrea să câștige susținerea țărilor africane și le promite cereale gratis

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin zambeste
Moscova va fi pregătită să furnizeze gratuit cereale către șase țări africane în 3-4 luni. FOTO: Profimedia Images

După ieșirea din acordul cerealelor din Marea Neagră și după ce a fost acuzat de către Kiev că blochează accesul navelor în porturile Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin a profitat de summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg să anunțe că Rusia poate înlocui Ucraina în calitate de furnizor de cereale și a promis că va trimite gratuit în decurs de 3-4 luni cereale către 6 state africane, transmite The Guardian.

Țările către care promite că va trimite cereale sunt Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Centrafricană și Eritreea. Președintele Rusiei a mai precizat că va furniza gratuit cerealele acestor națiuni.

Preşedintele rus Vladimir Putin, izolat pe scena internaţională din cauza invaziei Ucrainei, primește joi parteneri din 49 de ţări africane, inclusiv 17 şefi de stat, pe a căror susţinere sau neutralitate contează, la Sankt Petersburg, la un summit Rusia-Africa, într-o încercare de a disipa îngrijorări după abandonarea Acordului de la Istanbul care permitea exportarea a zeci de milioane de tone de cereale ucrainene, relatează AFP.

”Intenţionăm să dezvoltăm mai mult (cooperarea - n.red.)” cu ţările din Africa, dă asigurări Putin într-o scrisoare de primire trimisă participanţilor şi publicată miercuri pe site-ul Kremlinului.

Pe parcursul zilei de joi, la Palatul Konstantinovski sosesc delegaţii din cele 49 de ţări africane, inclusiv Cyril Ramaphosa din Africa de Sud, în pofida unei «presiuni fără precedent a Occidentului» de a le descuraja participarea, a declarat Putin.

Preşedinţia sud-africană a anunţat miercuri într-un comunicat că liderii africani urmează să discute cu Vladimir Putin despre măsuri menite să creeze ”condiţii propice unei căi către pace între Rusia şi Ucraina”.

Aceste discuții se vor purta vineri, la un ”dejun de lucru al lui Vladimir Putin cu şefii de stat africani”, a anunţat Kremlinul.

La această a doua ediţie a summitului Rusia-Africa, după cea de la Soci, din 2019, Vladimir Putin urmează să participe la întâlniri bilaterale cu mai mulţi lideri africani şi să ia cuvântul în cursul sesiunii plenare.

Potrivit consilierului său diplomatic, Iuri Uşakov, liderul de la Kremlin ”va susţine un mare discurs” în care îşi va evoca viziunea relaţiilor ruso-africane şi ”formarea unei noi ordini mondiale”.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri