Arabia Saudită vrea protecția SUA. Reuters: Este discutat un pact de apărare în schimbul deschiderii legăturii saudiților cu Israelul

Data publicării:
Mohammed bin Salman Al Saud (MbS) și Joe Biden
Acordurile care oferă protecția SUA celui mai mare exportator de petrol din lume, în schimbul normalizării relațiilor cu Israelul, ar remodela Orientul Mijlociu. Foto: Mohammed bin Salman Al Saud (MbS) și Joe Biden / Sursa foto: Profimedia Images

Arabia Saudită este hotărâtă să obțină un pact militar prin care Statele Unite ale Americii să apere regatul, în schimbul deschiderii legăturilor cu Israelul, chiar dacă Israelul nu oferă concesii majore palestinienilor în încercarea lor de a deveni stat, spun trei surse regionale familiarizate cu discuţiile, citate într-un material exclusiv Reuters.

Un pact ar putea să nu îndeplinească garanțiile de apărare în stil NATO, pe care regatul l-a căutat inițial atunci când problema a fost discutată pentru prima dată între prințul moștenitor Mohammed bin Salman (MbS) și Joe Biden, în timpul vizitei președintelui SUA în Arabia Saudită în iulie 2022.

În schimb, o sursă americană a spus că ar putea arăta ca tratatele pe care le-a avut Washington cu statele asiatice sau, dacă acest lucru nu ar obține aprobarea Congresului SUA, ar putea fi similar cu un acord american cu Bahrain, unde are sediul Flota a cincea a marinei americane. Un astfel de acord nu ar avea nevoie de sprijinul Congresului. De asemenea, Washingtonul ar putea îndulci orice înțelegere desemnând Arabia Saudită un Aliat major non-NATO, statut dat deja Israelului, a spus sursa americană.

Dar toate sursele susțin că Arabia Saudită nu s-ar mulțumi cu mai puține asigurări de protecție a SUA dacă se va confrunta cu atacuri, cum ar fi loviturile cu rachete, așa cum au fost cele din 14 septembrie 2019 asupra site-urilor sale petroliere, care au zguduit piețele mondiale. Riad și Washington au dat vina atunci pe Iran, rivalul regional al regatului, deși Teheranul a negat că ar avea un rol.

Acordurile care oferă protecția SUA celui mai mare exportator de petrol din lume, în schimbul normalizării relațiilor cu Israelul, ar remodela Orientul Mijlociu prin reunirea a doi inamici de multă vreme și conectarea Riadului de Washington după incursiunile Chinei în regiune.

Pentru Biden, ar fi o victorie diplomatică de lăudat înainte de alegerile din SUA din 2024

Palestinienii ar putea obține atenuarea unor restricții israeliene, dar astfel de mișcări nu vor îndeplini aspirațiile lor pentru un stat. Ca și în cazul altor acorduri arabo-israeliene încheiate de-a lungul deceniilor, cererea de bază palestiniană pentru statutul de stat va face un pas în urmă, au spus cele trei surse regionale familiare cu discuțiile.

"Normalizarea va fi între Israel și Arabia Saudită. Dacă palestinienii se opun, regatul va continua pe drumul său", a spus una dintre sursele regionale. „Arabia Saudită sprijină un plan de pace pentru palestinieni, dar de data aceasta a vrut ceva pentru Arabia Saudită, nu doar pentru palestinieni”.

Guvernul saudit și Departamentul de Stat al SUA nu au răspuns încă întrebările Reuters.

Un oficial american, care, la fel ca alții, a refuzat să fie numit din cauza sensibilității problemei, a declarat că parametri unui pact de apărare sunt încă în curs de elaborare, adăugând că ceea ce se discută „nu va fi o alianță prin tratat sau ceva de genul acesta. ”Ar fi o înțelegere reciprocă de apărare, mai puțin decât un tratat complet”.

Oficialul a spus că ar fi mai mult, totuși, decât relația pe care o are SUA cu Israelul, care primește cele mai avansate arme americane și organizează exerciții comune de apărare a forțelor aeriene și antirachetă.

Saudiții au cerut un tratat în stil NATO

O sursă din Washington, familiarizată cu discuțiile, a spus că saudiții au cerut un tratat în stil NATO, dar a spus că Washingtonul este reticent să ajungă până la angajamentul NATO conform articolului 5, conform căruia un atac asupra unui aliat este considerat un atac asupra tuturor.

Consilierii lui Biden ar putea lua în considerare un pact modelat după cel cu Japonia și alți aliați asiatici, în baza căruia SUA promite sprijin militar, dar este mai puțin explicit dacă trupele americane vor fi dislocate. Cu toate acestea, sursa a spus că unii parlamentari americani ar putea rezista unui astfel de pact.

Un alt șablon, care nu ar avea nevoie de aprobarea Congresului, ar fi acordul semnat cu Bahrain pe 13 septembrie, în care SUA se angajează să „descurajeze și să înfrunte orice agresiune externă”, dar au mai spus că cele două guverne se vor consulta pentru a determina ce anume, dacă este cazul. , ar fi luate măsuri.

Sursa de la Washington a spus că Arabia Saudită ar putea fi desemnată un Aliat major non-NATO, un pas care a fost luat în considerare de mult timp. Acest statut, pe care îl au mai multe state arabe precum Egiptul, vine cu o serie de beneficii, cum ar fi formarea.

Cea de-a doua dintre sursele regionale a spus că Riad face compromisuri în unele cereri de a ajuta la asigurarea unui acord, inclusiv cu privire la planurile sale pentru tehnologia nucleară civilă. Sursa a spus că Arabia Saudită este pregătită să semneze Secțiunea 123 din Legea SUA privind energia atomică, care stabilește un cadru pentru cooperarea nucleară pașnică a SUA, o mișcare pe care Riadul a refuzat anterior să o ia.

Sursa din Golf a spus că regatul este pregătit să accepte un pact care nu se potrivește cu o garanție a articolului 5 NATO, dar a spus că SUA trebuie să se angajeze să protejeze Arabia Saudită dacă teritoriul său este atacat. Sursa a mai spus că o înțelegere ar putea fi similară cu acordul Bahrain, dar cu angajamente suplimentare.

Benjamin Netanyahu a salutat posibilitatea unei păci „istorice” cu Arabia Saudită

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat posibilitatea unei păci „istorice” cu Arabia Saudită, centrul islamului. Dar pentru a-și asigura premiul, Netanyahu trebuie să obțină aprobarea partidelor din coaliția sa de extremă dreaptă care resping orice concesii către palestinieni.

Mohammed bin Salman Al Saud (MbS) a spus într-un interviu pentru Fox News luna aceasta că regatul se apropie din ce în ce mai mult de normalizarea legăturilor cu Israelul. El a vorbit despre necesitatea ca Israelul să „ușureze viața palestinienilor”, dar nu a menționat statutul palestinian.

Cu toate acestea, diplomații și sursele regionale au spus că MbS insistă asupra unor angajamente din partea Israelului pentru a arăta că nu îi abandonează pe palestinieni și că încearcă să țină ușa deschisă către o soluție cu două state.
Acestea ar include solicitarea Israelului să transfere un teritoriu controlat de Israel din Cisiordania către Autoritatea Palestiniană (AP), limitarea activității de colonizare evreiască și oprirea oricăror măsuri de anexare a unor părți din Cisiordania. Riad a promis, de asemenea, ajutor financiar AP, au spus diplomații și sursele.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a spus că orice negociere trebuie să recunoască dreptul palestinian la un stat în interiorul granițelor din 1967, inclusiv Ierusalimul de Est, și trebuie să oprească construirea coloniilor israeliene. Cu toate acestea, toate sursele au spus că este puțin probabil ca un acord saudit-israelian să abordeze aceste probleme fierbinți.

Netanyahu a spus că palestinienii nu ar trebui să aibă drept de veto asupra niciunui acord de pace

Cu toate acestea, chiar dacă SUA, Israelul și Arabia Saudită sunt de acord, obținerea sprijinului parlamentarilor din Congresul SUA rămâne o provocare.

Republicanii și cei din Partidul Democrat al lui Biden au denunțat anterior Riadul pentru intervenția sa militară în Yemen, măsurile sale de a susține prețul petrolului și rolul în uciderea în 2018 a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, care lucra pentru Washington Post. MbS a negat că a ordonat uciderea.

„Ceea ce este important pentru Arabia Saudită este ca Biden să aibă pactul aprobat de Congres”, a spus prima sursă regională, arătând concesiile pe care le făcea Riad pentru a asigura un acord.

Pentru Biden, un acord care construiește o axă SUA-Israel-Arabia ar putea frâna incursiunile diplomatice ale Chinei, după ce Beijingul a intermediat o apropiere între Arabia Saudită și Iran, pe care Washingtonul o acuză că caută arme nucleare. Teheranul neagă acest lucru.

„Exista un sentiment că SUA au abandonat regiunea”, a spus un diplomat. „Făcând curte Chinei, saudiții au vrut să creeze o oarecare anxietate care ar face ca SUA să se implice din nou. A funcționat”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri