Galerie Foto „Armata rațelor”. Cum au ajuns 1.600 de păsări să protejeze o podgorie din Africa de Sud

Data actualizării: Data publicării:
rate la o podgorie din africa de sud
O „armată” de rațe protejează de dăunători o podgorie din Africa de Sud. Foto: Profimedia

Industria vinicolă din Africa de Sud are aproximativ 270.000 de angajați și produce unele dintre cele mai căutate vinuri din lume. Dar nu toate locurile de muncă sunt lăsate în seama oamenilor. În unele cazuri, rațele fac o treabă mai bună, relatează CNN.

O „armată” de rațe protejează de dăunători o podgorie din Africa de Sud. Foto: Profimedia
O „armată” de rațe protejează de dăunători o podgorie din Africa de Sud. Foto: Profimedia

Podgoria Vergenoegd Löw Wine Estate, situată în apropiere de Cape Town, pe malul râului Eerste, a revenit la o practică veche de sute de ani – folosește rațele pentru a ține la distanță dăunătorii.

Inspirată de rațele folosite pentru a elimina dăunătorii de pe plantațiile de orez din Asia, crama a apelat la „serviciile” a aproximativ 1.600 de rațe, în încercarea e a face producția de vin mai sustenabilă.

„Eu spun că rațele sunt soldații podgoriilor noastre”, spune directorul general al podgoriei, Corius Visser. „Mănâncă afide, melci, viermi – elimină complet dăunătorii”.

Podgoria folosește o specie de rațe care nu zboară și care are simțul mirosului foarte dezvoltat. Trupele de rațe sunt conduse într-un circuit de 14 zile prin podgorie, mâncând și fertilizând pământul în timp ce se plimbă.

Au și „concediu anual”, în timpul recoltării viei, pentru că mănâncă strugurii. În acest timp, se hrănesc pe pășune, înoată într-un lac din apropiere și sunt supuse unei reproduceri selective, spune Visser.

Ouăle de rață sunt consumate în restaurantul din podgorie, dar niciodată rațele în sine - „ar fi ca și cum ai mânca un coleg”, a spus Gavin Moyes, managerul sălii de degustare a proprietății, într-un interviu din 2020.

„Lumea trece tot mai mult de la agricultura convențională la cea organică. Pentru Vergenoegd, este un obiectiv important să aibă mai puțină influență asupra Pământului, a solului și a mediului”, spune Visser.

Alte inițiative sustenabile includ o centrală solară și o zonă de conservare a zonelor umede de 25 de hectare.

Vergenoegd Löw speră acum să convingă și alte podgorii să adopte abordarea sustenabilă. Visser spune că podgoria intenționează să vândă 750 de rațe altor podgorii și să-și reîmprospăteze „armata” prin creșterea păsărilor.

„Putem spune că avem nu doar cele mai bune rațe din Africa de Sud, ci și din lume”, argumentează Visser.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri