Armata SUA cumpără fructe de mare japoneze pentru a contracara interdicția Chinei

Data publicării:
Fresh oyster farming business in the Miyagi Prefecture Fisherman's Cooperative in Matsushima town, on Miyagi coastline of Japan.
Statele Unite sunt în discuții cu autoritățile japoneze pentru a ajuta la direcționarea scoicilor prinse local, către procesatorii înregistrați în SUA. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Statele Unite au început să cumpere în vrac fructe de mare japoneze pentru a-și alimenta trupele din zonă, ca răspuns la interdicția Chinei asupra unor astfel de produse, impusă după ce Tokyo a eliberat în mare apă tratată de la centrala sa nucleară dezafectată de la Fukushima, transmite în exclusivitate Reuters.

Dezvăluind inițiativa într-un interviu pentru Reuters luni, ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel, a spus că Washingtonul ar trebui, de asemenea, să analizeze mai larg modul în care ar putea ajuta la compensarea interdicției Chinei, măsură despre care a spus că face parte din „războaiele sale economice”.

China, care a fost cel mai mare cumpărător de fructe de mare japoneze, spune că interdicția se datorează temerilor legate de siguranța alimentelor.

Organismul de pază nuclear al ONU a garantat siguranța eliberării apei, care a început în august, de la centrala distrusă de un tsunami din 2011. Miniștrii comerțului G7 au cerut duminică abrogarea imediată a interdicțiilor privind alimentele japoneze.

„Va fi un contract pe termen lung între forțele armate ale SUA și industria piscicolă și cooperativele de aici, din Japonia”, a spus Emanuel. „Cel mai bun mod prin care să epuizăm efectele constrângerii economice a Chinei este să venim în ajutorul țării sau industriei vizate”, a mai spus ambasadorul SUA.

Întrebat despre comentariile lui Emanuel în cadrul unei conferințe de presă de luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, a spus: „responsabilitatea diplomaților este de a promova prietenia între țări, mai degrabă decât să defăimeze alte țări și să provoace necazuri”.

Prima achiziție de fructe de mare de către SUA implică doar o tonă metrică de scoici, o mică parte din peste 100.000 de tone de scoici pe care Japonia le-a exportat în China continentală anul trecut.

Emanuel a spus că achizițiile - care vor hrăni soldații din bazele militare și la bordul navelor, precum și cele care vor fi vândute în magazine și restaurante din baze militare - vor crește în timp pentru toate tipurile de fructe de mare. Armata americană nu cumpărase înainte fructe de mare locale în Japonia, a mai spus el.

SUA ar putea analiza, de asemenea, importurile totale de pește din Japonia și China, a spus el. Statele Unite sunt, de asemenea, în discuții cu autoritățile japoneze pentru a ajuta la direcționarea scoicilor prinse local către procesatorii înregistrați în SUA.

Emanuel, care a fost șef de cabinet al fostului președinte al SUA, Barack Obama, la Casa Albă, a făcut în ultimele luni o serie de declarații „pe față” care țintesc diverse probleme ale Chinei, inclusiv politicile sale economice, luarea de decizii opace și tratamentul firmelor străine.

Acest lucru s-a întâmplat în timp ce oficiali americani de top, inclusiv secretarul de stat Antony Blinken, au vizitat Beijingul în efortul de a pune punct legăturilor tensionate.

Întrebat dacă se consideră dur cu China, Emanuel a respins termenul și a spus că este un „realist”.

„Nu consider că dur, ci doar realist și onest. Poate că onestitatea este dureroasă, dar este sinceră", a spus el. „Suntem cu toții pentru stabilitate, înțelegere. Asta nu înseamnă că nu ești cinstit. Nu sunt contradictorii. Una dintre modalitățile prin care stabilești stabilitatea este că poți fi sincer unul cu celălalt."

El a spus că China se confruntă cu provocări economice majore, exacerbate de intenția liderului de a întoarce spatele sistemelor internaționale.

"Tineretul Chinei este perdant în afacerea asta. Acum aveți o situație în care 30% dintre tinerii chinezi, unul din trei, sunt șomeri. Aveți orașe mari cu locuințe neterminate... aveți municipalități mari care nu sunt capabile să plătească muncitorii orașului. De ce? Pentru că China a luat o decizie politică de a întoarce spatele unui sistem de care beneficiau.", a precizat ambasadorul SUA pentru Reuters.

Cele mai recente date oficiale ale șomajului în rândul tinerilor din China, publicate în iulie, înainte ca Beijingul să anunțe că suspendă publicarea cifrelor, au arătat că acesta a urcat la un nivel record de 21,3%.

Emanuel a spus că urmărește, de asemenea, modul în care conducerea Chinei reacționează la moartea recentă a fostului premier Li Keqiang, un reformist care a fost exclus de președintele Xi Jinping.

„Ceea ce este... interesant pentru mine, ceea ce cred că este revelator, este modul în care vor trata înmormântarea lui și cum vor trata comentariile despre el”, a spus el. „Cred că există o parte a Chinei care vede ce fel de politici a urmat, ca fiind cele mai bune din China. Dar asta trebuie să decidă toată China”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri