Sari la conținut

Crima care a zguduit secolul XX. Noi documente despre asasinarea lui Kennedy vor fi desecretizate

Luna viitoare, pe 22 noiembrie, se vor împlini 54 de ani de la asasinarea președintelui Statelor Unite, John F. Kennedy, una dintre crimele care au zguduit istoria secolului XX.

Autoritățile americane vor da publicității, joi, noi documente clasificate despre asasinarea lui Kennedy, relatează BBC, întrebându-se ce piste necunoscute până acum ar putea revela documentele.

Jurnaliștii britanici au vorbit cu un avocat din California, Bruce Miroglio, care este, printre altele, și un „devorator” de studii despre această filă neagră din istoria Statelor Unite.

„Stau în biroul meu și mă uit acum la cele 26 de volume ale Raportului Warren”, spune Miroglio, adăugând că deși Raportul conține unele greșeli, el sprijină „în principiu” concluziile documentului privind asasinarea lui JFK.

El nu crede că ar fi existat un al doilea trăgător, una dintre multele teorii legate de momentul crimei, și este „sceptic” față de orice scenariu care vine din teoria conspirației. Miroglio nu se așteaptă la „revelații uriașe” în documentele care vor fi declasificate joi.

Ora 12:30

Pe 22 noiembrie 1963, JF Kennedy și soția lui, Jacqueline, traversau cu limuzina centrul orașului Dallas împreună cu guvernatorul statului Texas și partenera acestuia. Pe marginea străzilor mulțimea îl aclama pe președinte.

Apoi, la 12:30, s-au auzit trei focuri de armă. Primul și-a ratat ținta şi toată lumea a crezut că sunetul a fost provocat de o petardă. Al doilea l-a nimerit pe președinte în spate și a iesit prin gât, după care l-a lovit și pe guvernator. Următoarea lovitură a fost cea fatală, JF Kennedy a fost împușcat în cap.

Preşedintele JF Kennedy a fost transportat de urgență la spital, dar rănile au fost prea grave.

„Din Dallas, Texas, veştile oficiale sunt că preşedintele Kennedy a murit la ora 13.00, acum 38 de minute”, transmitea Walter Cronkite, prezentator CBS.

„Preşedintele Statelor Unite este mort. Preşedintele Kennedy a fost asasinat. Este oficial. Preşedintele este mort”, anunța și Bill Hampton, redactor-ştiri la Kbox Radio.

Lee Harvey Oswald, un simpatizant comunist, a fost arestat la scurt timp şi pus sub acuzare pentru asasinarea lui JF Kennedy. O puşcă cu lunetă, presupusa armă a crimei a fost găsită asupra sa. Oswald a negat că l-a ucis pe preşedintele Statelor Unite, dar nu a putut fi judecat, deoarece a fost asasinat înainte de începerea procesului.

Asasinarea lui John Kennedy pe 22 noiembrie 1963 a generat mai multe teorii ale conspirației decât oricare crimă din istorie.

Deşi comisia alcătuită în grabă de succesorul liderului asasinat, Lyndon Johnson, a ajuns la concluzia că Oswald a fost singurul trăgător, există voci care spun că el ar fi fost ajutat de un asasin plătit, de origine cubaneză. Acesta ar fi mărturisit, pe patul de spital, unui prieten, că a fost implicat în asasinarea preşedintelui american.

Cei doi ani şi jumătate de mandat au fost extrem de tensionaţi pentru JF Kennedy. La mijlocul Războiului Rece, el a înfruntat măreţia Uniunii Sovietice, în timpul crizei rachetelor din Cuba cu faimosul discurs din Berlin.

JF Kennedy a fost cel mai tânăr oficial ales, când a câştigat un mandat de senator la 36 de ani, în 1953. Ca preşedinte, JFK a întregistrat mai multe premiere pentru acea vreme: primul preşedinte născut în secolul XX, singurul preşedinte catolic şi singurul laureat al unui premiu Pulitzer care a devenit preşedinte.

Unul dintre cei mai vizionari scriitori americani contemporani, Don DeLillo, a lucrat trei ani la romanul Libra, din 1988, ce are ca subiect asasinarea lui JFK, o cufundare ficțională în viața lui Lee Harvey Oswald. În 1991, BBC a relizat un documentar pornind de la romanul lui DeLillo și intitulat „Don DeLillo: Cuvântul, Imaginea și Arma”.

„Când Kennedy a fost împușcat, ceva s-a schimbat pentru totdeauna în America. Ceva a crăpat, s-a deschis, un sentiment întâmplător al experienței, o ambiguitate profundă. Am pierdut firul narativ”, spunea DeLillo în documentarul din 1991.

 

Pe aceeași temă

Cold War II*

NEW YORK - Războiul Rece a durat patru decenii și, din multe puncte de vedere, a început și s-a sfârșit la Berlin...