Autoritățile chineze au trimis pe străzi un număr mare de polițiști în încercarea de a bloca protestele care au luat amploare

Data publicării:
Chinez la protest
Autoritățile chineze încearcă să blocheze protestele. Chinezii nu mai suportă restricțiile dure anti-Covid impuse de Guvern. Foto: Profimedia Images

Efective importante de polițiști au apărut pe străzile din marile orașe din China în încercarea de a preveni noi proteste, relatează DPA, citată de Agerpres. În ultimele zile, China a fost zguduită de manifestații. Mii de de oameni și-au strigat nemulțumirea față de restricţiile dure anticoronavirus introduse de guvernul din China.

Încă de luni, un contingent sporit de poliţie a putut fi văzut pe străzile din capitala Beijing şi din alte mari oraşe precum Shanghai, Guangzhou şi Hangzhou.

Forţele de securitate opresc tot mai mulţi trecători şi le verifică telefoanele pentru materiale şi programe suspecte, printre care şi VPN-uri care ar putea fi folosite pentru a evita cenzura online.

La Beijing, poliţia se concentrează în special pe securizarea promenadei de la râul Liangma, în apropiere de cartierul diplomatic, unde sute de persoane au demonstrat duminică seară.

De asemenea, la Shanghai, centru financiar, au fost ridicate bariere de-a lungul şoselei Wulumuqi pentru a împiedica adunarea mulţimilor, aşa cum s-a întâmplat în weekend.

Protestele recente, extrem de neobişnuite în China, ţară cu 1,4 miliarde de locuitori şi cu regim comunist, ar fi fost declanşate de furia după un incendiu din weekend într-o clădire rezidenţială din capitala regiunii Xinjiang, Ürümqi, unde zece persoane au murit.

Potrivit mărturiilor de pe social media ale unor localnici, restricţiile anticoronavirus au împiedicat eforturile de salvare. Mari părţi din regiunea Xinjiang şi capitala sa se află în lockdown de mai bine de 100 de zile.

China înregistrează în prezent cel mai mare număr de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei. Marţi, Comisia de Sănătate din Beijing a raportat 38.400 de noi cazuri, o scădere uşoară comparativ cu recordul de peste 40.000 înregistrat cu o zi în urmă.

Restricţii ample de mişcare sunt în prezent în vigoare în mai multe oraşe cu peste un milion de locuitori, cum sunt Beijing, Guangzhou, puternic afectat, şi Chongqing.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri