Benjamin Netanyahu luptă pentru supraviețuirea politică. Premierul israelian în exercițiu încearcă să „desfacă” noua coaliție

Data actualizării: Data publicării:
Naftali Bennett în stânga și benjamin netanyahu în dreapta
Liderul partidului Yamina, Naftali Bennett (stânga), a decis să încline balanţa în favoarea unei coaliţii care să-l înlăture pe Benjamin Netanyahu (dreapta) din fruntea guvernului israelian. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul israelian în exercițiu, Benjamin Netanyahu, încearcă să „desfacă” coaliția nou formată între opt partide de opoziție din parlamentul israelian și care ar urma să îi încheie „domnia” de 12 ani la conducerea țării, relatează BBC.

În încercarea de a opri formarea acestei coaliții, Netanyahu a cerut membrilor de dreapta din parlament să blocheze, la vot, intrarea la guvernare a alianței. Într-o postare pe Twitter, în care a criticat noua coaliție ca fiind periculoasă” și „de stânga”. Anterior, el a numit noua coaliție „păcăleala secolului” și a afirmat că ea „va pune în pericol țara și poporul israelian”.

Observatorii au notat deja că Netanyahu, care nu a reușit să formeze un nou guvern, anterior, în ciuda faptului că partidul său, Likud, a obținut cele mai multe locuri în Knesset, va încerca să oprească formarea noii coaliții.

În primele sale comentarii de la formarea acestei coaliții, Netanyahu a cerut membrilor Knesset „aleși cu voturile dreptei” să se opună intrării în funcție a acestui guvern.

Până acum nu a fost stabilită data votului de învestitură pentru noul guvern, însă este așteptat ca el să aibă loc săptămâna viitoare. Există încă o șansă ca acest guvern să pice testul votului în Knesset, mai ales dacă Netanyahu reușește să convingă parlamentari să părăsească coaliția.

Coaliția care ar urma să îi încheie domnia lui Netanyahu include și un partid arab

Vestea formării noii coaliții a venit miercuri noapte, după ce Yair Lapid, liderul partidului centrist Yesh Atid l-a anunțat pe președintele țării că un acord între cele opt partid a fost obținut. Pe baza acordului, premier va deveni Naftali Bennett, timp de doi ani, urmând ca în 2023, Lapid să preia funcția.

Partidele care formează coaliția reprezintă întregul spectru al politicii israeliene, iar ea va include, în premieră, un partid arab. Membrii coaliției sunt

  • Partidul Albastru și Alb, condus de Benny Gantz, actualul ministru al Apărării

  • Israel Beiteinu (de centru-dreapta spre dreapta naționalistă)

  • Partidul Muncii (stânga)

  • Partidul Noua Speranță (centru-dreapta spre dreapta)

  • Meretz (stânga)

  • Raam (partidul arabilor israelieni)

  • Yamina (dreapta, naționalist)

  • Yesh Atid (centru)

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri